Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 24 maart 2016

Het kan niet altijd prijs zijn....

Hey allemaal

Vorige woensdag zou de wind zo goed als afwezig zijn en planden we een dagje gullen trekken op de Westerschelde in. Aas was snel besteld en als backup hadden we, Sven en ik, nog gezouten tappen en inktvis. We gingen naar springtij toe, dus konden we een felle stroming verwachten.

Rond half acht konden we snel naar onze stek varen aan de rode boeienkant van de Spijkerplaat en we ankerden op een 9 meter diepte. De ebstroom liep nog goed en we verwachtten eigenlijk direct actie, ......., maar die bleef uit. De eerste drie uur kregen we geen beet!!! Dat zag er niet goed uit. Aangezien de gulvisserij een echte 'hit or mis' visserij is, bleven we stug volhouden. Stevig beazen en met regelmaat het aas verversen. Tijdens de kentering zijn we iets meer west gaan liggen achter een ondieper stuk en de vloedstroom zette snel door. Al snel kwam er een wijting en een schar boven. De wijting vertoonde beetsporen, denkelijk van een kabeljauw. Ze zaten er dus wel degelijk. Sven ving nog een wijting net voor de stroom goed doorzette en vanaf dan was het over. Veel stroming en geen teken van leven meer. Rond drie uur viel de stroming weer in en kon ik nog 2 wijtingen vangen. Weer geen gul en aangezien we nog aas overhadden, hebben we nog het eerste uur van de ebstroom gevist, maar het mocht niet baten. Eindstand 5 vissen met zijn tweeën op bijna 11 uur vissen. We hebben er alles aan gedaan, maar als het niet wil, komt het niet. Daarom heet het dan ook vissen en niet vangen!!

Zaterdag naar Oostende om daar de Espadoncup te vissen, hopelijk zijn daar de vangsten iets beter...

Grtz
Nico

dinsdag 22 maart 2016

Verjaardagsgul


Vangstbericht van zondag 20 maart 2016

Na positieve berichten van goede gulvangsten in de buurt van de spijkerplaat besloten Kevin en ik ook onze kans te wagen. We zochten een randje van een put op en ankerden hier op 13 m, het was ondertussen al 9.30 u en het water was goed aan het opkomen. De temperatuur van het zeewater was slechts 6,4 °c en vol hoop stuurden we onze haken naar de bodem.


 
 
 
Ik begon volop op gul te vissen met grotere haken maat 3/0 goed beaasd met pieren en messchelpen. De afhouders in staal, sterk en goed bodemhoudend. Kevin gebruikte kunststof onderlijnen met wat meer kralenwerk en kleinere haken.

De eerste vis voor mij, een schar met gul-allures haha. Hierna was Kevin meermaals aan de beurt met mooie wijtingen van ca. 30 cm en ook enkele scharren. Ondertussen begon de vloed goed te lopen en rond 11.30 u kreeg ik daar eindelijk een ferme beet. Zou dat dan eindelijk …?






ondermaatse wijtingen zwemmen weer
 
 Na een stevige worsteling met vis en lood tegen de krachtige stroming konden we eindelijk een mooie gul landen van 55 cm. “Verjaardagsgul” zei Kevin, “zie je wel, Ik had het toch gezegd”.

mooie verjaardagsgul van 55 cm



Om 13.00 u begint de stroming weg te vallen en zoeken we een diepere put op, het is even wachten tot het weer stroomt en ondertussen trekt de wind nog aan. We vangen nog wel wat wijting maar besluiten uiteindelijk toch maar binnen te varen. Het was een geslaagde dag, toch een mooie gul kunnen vangen.
 
tweede stekkie
 
nog meer bootjes


bootje dat er met Kevin zijn onderlijn vandoor ging, iets te dicht gekomen, niet erg maar toch een les

 
Nog eens ferm bedankt voor het leuke gezelschap aan boord!
Bedankt Kevin.
Groeten
Wim
 

zondag 13 maart 2016

Waar is de borstel?

Visverslag van zaterdag 12 maart 2016

Het beloofde een schitterende dag te worden met zon en weinig wind. Zo ééntje waar we al lang op zaten te wachten. En inderdaad, dat werd het.
Een dag voor springtij zochten we naar een ondiepe stek waar we hoopten op een matige stroming, afgaand water en een oostenwind, wind met de stroom mee, ideaal! We kozen voor een stek voor de kust van “Cletemspolder” vlakbij de kardinaal boei “Steen”. Ton en Koen gingen mee, lekker gezellig met zen drieën. We ankerden op 8,3 m in de hoop een gulletje te vangen, hiervoor hadden we echte gulonderlijnen gemaakt met stalen afhouders, haaklijn ca. 9 kg en haak 3/0. Stevig materiaal, al of niet verzwaard met loodjes en hier en daar een kraal.


Voor Kruishoofd en Cletemspolder onder de kust
 
Als aas verse pieren en verse messchelpen, voor de gul moet je goed beazen.
De eerste vis was een magere bot die viel voor een grote haak 3/0 versierd met … gele en rode kralen, typisch. Hierna ving Koen een tong van 27 cm, ook op die grote haak, bizar. Dan was het de beurt aan Ton met een kleine wijting, hmmm, geen gul. Er volgde nog een mooie tong, nog groter dan de eerste en weer met gul-allures. Maar nog steeds geen gul, zucht. Toen viel de stroom bijna weg en met het ophalen van de hengels nog een mooie schar. We besloten het wat dieper te proberen in de hoop daar de laatste afgaande stroom te hebben en ankerden op 15 m diepte in de buurt van een wrak of stenen tegen de kardinaalboei “Steen”. We ankerden zodanig dat we met opkomend water voor het wrak zouden komen te liggen. Bij het keren liet ik de boot nog wat richting wrak gaan en vissen maar. Onze gulonderlijnen wierpen we up-tide tegen de stroom in zodat ze in de buurt van het wrak zouden liggen.
botje viel voor de kralen

tong met gul-allures
 



schar


Toen Ton vroeg “Waar is de borstel” gebeurde het … GUL. Een mooie beet en Ton zijn hengel stond zo krom als een hoepel, pompen en schudden, wat een plezier. Ton ving warempel een gul van 50 cm, niet slecht voor de eerste. Wat later ving Koen nog een … bot. Ook ik vang nog een bot maar geen gul. Koen krijgt hier nog een paar dikke beten maar kan ze niet verzilveren, wel vangt hij nog een stuk of drie ondermaatse gulletjes, die zwemmen weer natuurlijk.
Ton zijn gulletje van 50 cm




Koen zijn gulletje van 40 cm

 



Op tijd anker gelicht en teruggevaren naar de haven, het was een mooie dag, enkele mooie vissen en gevist in T-shirt. Een dag om nooit te vergeten, bedankt Ton en Koen.
Groeten
Wim

dinsdag 8 maart 2016

Gul op de kust

Hey allemaal


Eindelijk is het zover. Na enkele maanden met veel te veel wind, zijn er af en toe windarme dagen. De windvoorspelling is nog heel variabel, maar ik kon zaterdag samen met Davy een dagje de zee optrekken. De geruchten deden de ronde dat er mooie gullen onder de kust zouden rondzwemmen, waaronder soms heel mooie exemplaren. Voor de gul is vers aas zeker een pluspunt en gelukkig konden ze op het laatste moment nog enkele pakken verse tappen en wat zeepieren op de kop tikken. Zeebrugge werd de uitvalsbasis en rond acht uur verlieten we de haven en trokken in noordelijke richting op zoek naar de gul.



Ik koos als eerste een stek op 7 meter diepte en we vingen hier enkele scharren. De stevige gulhaken vormden voor die scharren geen probleem maar na anderhalf uur was er nog geen teken van gul. Tijd om het anker te lichten en het iets dieper te proberen. Het was één dag na doodtij en de vloedstroom was maar matig. Na in iets dieper water geankerd te hebben, was er terug nieuwe hoop en warempel, na een tiental minuten kreeg ik een eerste stevige gullenbeet. Gewoon kicken, enkele felle stompen, lood los en dan verder zwemmen. Na een ferme dril kwam de eerste gul bij de boot en Davy schepte deze vakkundig. 3,7 kg en dik 70 cm!!





Missie geslaagd dus. Maar er volgde nog meer. Kort na elkaar dezelfde kant kwamen er nog drie gullen boven, de zwaarste woog vier kilo.




Verder kwamen er nog enkele botten tot 40 cm en wat scharren uit tijdens de kentering. Na het draaien van de boot kwamen de gullen echter weer langs en kon Davy er aan de diepere kant ook drie vangen.




Zeven stuks aan boord, het was een gewoon een topdag en die werd vooral gered door het verse aas, want alle gullen vielen hiervoor.





Het is dus de moment om erop uit te gaan want er zit inderdaad gul op de kust.

Grtz
Joery






woensdag 2 maart 2016

Iedereen welkom op de VISMA 4-5-6 maart

 
 
Zoals jullie wellicht al wisten staat "De Kleine Bootvisser" nu vrijdag en dit weekend van 4 tot en met 6 maart op de VISMA te Rotterdam.
 Wij hebben onze boeken en stekkenkaarten scherp geprijsd en lanceren ook een primeur met onze handgeknoopte onderlijnen voor Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta.
 Graag ontmoeten wij elkaar in de Ahoy op stand 62 van de "Deltavissers".

Vrijdag 4 Maart: 10.00 uur t/m 18.00 uur

Zaterdag 5 Maart en Zondag 6 Maart: 10.00 uur t/m 17.00 uur.

Adres:
Ahoy
Ahoyweg 10
3084 BA Rotterdam
 


Nuttige links:
 
 
 

Groeten en tot op de beurs!
 
Nico & Wim

Volgers