Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 8 november 2015

Wedstrijd vanuit Stavenisse op 21 november 2015


Hey allemaal

Heb je zin in een leuke wedstrijd op de Oosterschelde. De vangsten zijn momenteel supergoed, dus we zouden zeggen: 'Gewoon doen'.
Onderstaand alle info. Veel succes.

Grtz
Nico en Wim





Algemene informatie:
·         Bootviswedstrijd            21 november 2015 vanuit de haven van Stavenisse
·         Aanmelden                      07.30u-08.00u
·         Start                             09.00u bij invalidensteiger.
·         Einde                             15.00u aangemeerd in de haven.
·         Vis aanleveren                15.30u op de haven.
·         Prijsuitreiking                16.30u (ongeveer!)
·         Uitsteldatum voor deze wedstrijd is 28 november met dezelfde tijden.
Doorgaan van de wedstrijd  wordt bepaald door de wedstrijdleiding (minimaal 15 boten) en zal bekend zijn op vrijdag 20 november na 12:00u. Bij twijfel kunt u contact opnemen.
Bij goede weersomstandigheden en goede vangstberichten zal er eventueel in een groter gebied gevist gaan worden voor deze wedstrijd.                                                           We zullen proberen dit tijdig aan te geven.
Inschrijvingen vinden plaats bij voorinschrijving tot woensdag 18 november 2015.
AANMELDEN KAN VIA E-MAIL jeroen4300@hotmail.com,                                     bellen, whatsappen of smsen naar onderstaand nummer.
Vermeld hierbij minimaal uw bootnaam, namen van opvarenden en uw telefoonnummer of e-mailadres.
Vrije wedstrijd en iedereen prijs in de vorm van “bout”!
Aanmelden ’s ochtends in Dorpshuis “de Stove”, Voorstraat 42 te Stavenisse nabij de haven. Zaal is open van 07.15u tot 08.45u.  Inschrijvingsgeld  € 25,00 per koppel /boot deze dient betaald te worden op de wedstrijddag voor aanvang van de wedstrijd.
Deelname aan de wedstrijd is volledig op eigen risico.
Wedstrijdleiding:             Jeroen Hengstmengel       (06-25588424)                                                  Sjaak Bazen                    (06-22093777)
De wedstrijdleiding en sponsors wensen u een sportieve maar bovenal een gezellige dag toe.
Reglement:

  1.     Deelnemer is degene die heeft ingeschreven en het inschrijfgeld
 ( 25,00 euro/per  boot) voor aanvang van de wedstrijd heeft betaald.
  2.    Winnaar van de wedstrijd is de boot welke de meeste kilogram vis ter weging weet aan  te bieden bij gelijk aantal kilogram zal de grootste vis bepalen wie wint.
  3.    Er worden 3 ereprijzen uitgereikt de overige prijzen zullen door loting worden  verkregen.
 Men dient bij de prijsuitreiking persoonlijk aanwezig te zijn indien niet aanwezig zal  het recht op de prijs komen te vervallen en wordt de prijs naar de eerst volgende  winnaar doorgeschoven.
 4.    Het wedstrijdgebied zal voor aanvang van de wedstrijd door de wedstrijdleiding  bekend worden gemaakt. Indien men zich buiten het aangewezen gebied bevindt volgt  diskwalificatie van de boot, wel mag men zich binnen het gebied vrij bewegen  gedurende de duur van de wedstrijd.
 5.    De wedstrijd duur zal voor aanvang van de wedstrijd bekend worden gemaakt door de  wedstrijdleiding (start voor het invalidensteiger en einde wedstrijd dient men weer  aangemeerd te zijn in de haven).
 6.    Men dient zich te houden aan de wettelijke regelgeving en reglementen (BPR) die door  Rijkswaterstaat zijn vast gelegd.
 7.    Tijdens de viswedstrijd mag per boot met maximaal 4 hengels worden gevist (ongeacht  het aantal personen aan boord) deze mag voorzien zijn van max. 3 haken (zogenaamde  3 haak/dreg is verboden).
 8.    Indien men met een dobber vist mag ten hoogste met 1 dobber per hengel worden  gevist.
 9.    Alle aassoorten die de wet toestaat mogen worden gebruikt.
 10.  Alle apparatuur aan boord mag worden gebruikt.
 11.  Tijdens de duur van de wedstrijd dient men min. 50mtr. afstand te bewaren van een  andere boot, zodat men elkaar niet hindert tijdens het vissen.
 12.  Ankeren is verplicht tijdens het vissen gedurende de wedstrijd.
 13.  Aangeleverde vis dient door de boot zelf tijdens de viswedstrijd te zijn gevangen.
 14.  Ter weging aangeboden vis dient niet gestript, schoongemaakt of verminkt te zijn.
 15.  De volgende vissoorten zijn uitgesloten van weging: zalm, haai, rog.
 Indien deze gevangen wordt dient een foto met inschrijflabel gemaakt te worden, men  krijgt dan 1000 gr toegekend, daarna de vis terug zetten.
 16.  Paling en  ondermaatse vis (zie tabel hieronder) dienen direct terug  gezet te worden.
 17.  De vis die ter weging wordt aangeboden dient in de daarvoor beschikbaar gestelde zak  voorzien van een snelsluiter en een label met de naam van de boot erop te worden  ingeleverd op het weegstation ten hoogste 30 minuten na de wedstrijd.
 18.  Men kan tijdens de weging aanwezig zijn en controleren of het gewicht juist wordt  weergegeven en tijdens de prijsuitreiking zal er geen bezwaar meer kunnen worden  aangetekend.
 19.  Ondermaatse vis die wordt aangeboden wordt uit de zak gehaald en per ondermaatse  vis zal 500 gram gewicht in mindering worden gebracht.
 20. Vis waarvoor geen minimum maat is vernoemd in onderstaande tabel,   deze dient  minimaal 20 cm te zijn.
 21.  Indien een deelnemer de wedstrijd vroegtijdig beëindigd dient deze dit te melden aan  de wedstrijdleiding zie telefoonnummers hieronder.
 22. Indien een deelnemer zich niet houdt aan het reglement zal deze worden  gediskwalificeerd en zal geen recht meer hebben op een prijs.
 23. Als er zich iets voordoet dat niet wettelijk of in dit reglement is geregeld zal de  wedstrijdleiding een definitief oordeel vellen hier tegen is geen bezwaar mogelijk.
 24. De vereniging en/of de wedstrijdleiding is op geen enkele wijze aansprakelijk voor  schade, verlies, diefstal, letsel of enige andere vorm van aansprakelijkheid.
 25. Het deelnemen geschied volledig voor eigen risico en men is zelf verantwoordelijk voor  het eigen handelen.
Minimum vismaten:
Bot:                      20cm           Sardine:       11cm            Pollak:                   30cm
Haring:                 20cm           Schelvis:      30cm           Leng:                     63cm
Heek:                    27cm           Schol:          27cm           Tong:                    24cm
Horsmakreel:        15cm            Kabeljauw:    35cm           Wijting:                 27cm
Koolvis:                 35cm           Zeebaars:     42cm           Makreel:                30cm
Extra wedstrijdmaten:
Schar:                   20cm           Schartong:   20cm           Steenbolk: 20cm


donderdag 5 november 2015

Opvolging verzekerd....

Hey allemaal

De schoolvakantie is een ideaal moment om er nog eens met de jeugd op uit te trekken. Maandag zijn we dan ook een dagje gaan vissen met onze zoontjes Olivier en Robbe. Het weer werkte perfect mee, de vis zit er volop en aan enthousiasme ontbreekt het nooit bij jeugdige vissertjes. Ideale omstandigheden om onze zonen de eerste knepen van het bootvissen bij te brengen.
Na wat file kwamen we rond half negen aan in Breskens. Samen met Robbe en Olivier hebben we het materiaal naar de boot gebracht en na het tanken, vertrokken we uit de haven richting rijke visgronden. Na een klein kwartiertje varen, ankerden we op een 10-tal meter diepte aan de Spijkerplaat. Het was net hoogwater geweest en de boot legde zich onmiddellijk in de stroming.
Ideaal weertje voor november

We hadden anderhalve kilo zeepieren en drie pakken tappen bij als aas. Vier hengels, eentje de man volstond perfect. Geen hectische toestanden, maar rustig genieten van een dagje op het water. Na een korte uitleg over de onderlijn, het soort lood, het aas, gebruik van de aasnaald, de te vangen vissoorten, enzovoorts konden ze niet meer wachten en gingen de onderlijnen snel overboord.

Er zit momenteel erg veel vis onder de kust. Onmiddellijk kregen we dan ook beet en al snel haalden Olivier en Robbe de eerste vissen boven. Schar en wijting overheersten duidelijk en in het begin was uptide vissen en veel lijn geven het beste. Er werden twee hengels voorzien van gulonderlijnen met iets langere afhouders en stevige haken maat 1/0, maar ook die haken waren geen probleem voor de scharren en wijtingen. De doubletten en tripletten kwamen vlot binnen.








De gul kreeg gewoon geen kans en we vrezen dat van zolang er zoveel vis blijft zitten, ze ook niet veel gevangen zullen worden. Verder stroomopwaarts de Westerschelde zit minder wijting en schar en maak je volgens ons dan ook wat meer kans op die eerste gullen. Diepvriestappen waren hooguit favoriet, zeker voor de scharren en die waren dan ook het eerste opgevist. Naarmate de stroming afnam, begon de vis hoger te azen en kwamen er ook enkele botten en krabben aan boord.
Enkele noordzeekrabben


Mooie wijting voor Robbe

We visten van tien tot twee uur en al het aas was vakkundig opgevist door onze 'kleine' bootvissers in spe. Ze amuseerden zich geweldig en die enkele uurtjes vissen vlogen dan ook voorbij.



De volgende dagen wordt er meer wind verwacht, misschien dat dit het sein is voor de kabeljauw om het winterseizoen echt in te luiden.

Grtz
Wim, Nico, Olivier en Robbe.

zondag 1 november 2015

Ouderwetse Oosterscheldevisserij....

Hey allemaal




Vandaag samen met George en onze zonen, Ryan en Jazz vanuit Colijnsplaat gaan vissen. Het weer was perfect om buitengaats te vissen, maar aangezien de berichten van de Oosterschelde zo goed zijn, hebben we gekozen voor een stek aan de binnenzijde.


Rond half negen ons aas (grote zwarte en kleine gezouten pieren), dat geleverd werd door Leo Bolier (topaas maat), samen met het materiaal ingeladen zodat we rond half tien op de stek konden ankeren. We ankerden voor het strand van de Roompot op ca. 40 meter diepte.


Enerzijds wilden we schar en wijting vangen, maar anderzijds bleven we hopen op een Oosterscheldegul. Op deze stek lukte het eerder dit jaar bijzonder goed.



We kozen daarom voor 3 onderlijnsystemen; een combi-onderlijn met twee verzwaarde afhouders en onderaan een wapperlijn, gele plastiek afhouders en het bekende weegschaaltje. Later op de dag bleek de wapperlijn en de weegschaal de betere keuze.






Aan de onderste haak werden steeds drie dikke zwarte pieren gezet voor de gul. Gul lukte niet, maar de scharren op deze haak waren opmerkelijk groter, dan aan de andere haken.


Uiteindelijk konden we 39 grote scharren, 4 kleine wijtingen en, oh ja George, één steenbolkje vangen (hihi).



Een perfecte dag, goede visserij, leuke sfeer en topweer. De kids mochten als afsluiter naar de haven terugvaren!

Kevin.

Volgers