Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 26 oktober 2015

Wedstrijdvissen

Hey allemaal

Hieronder een update van de wedstrijdpagina.

24 oktober 2015, clubwedstrijd RZC in Nieuwpoort

HW: 10.56 u, 4.38 TAW
LW: 17.45 u, 0,67 TAW
twee dagen na doodtij

Mijn verwachtingen

De berichten waren al beter met redelijk wat vis dicht onder de kant. Ik verwacht dus dat de boten niet al te ver zullen varen. Twee dagen na doodtij en een opbouwend getij, hopelijk pakken we wat stroming. Aangezien we bijna heel de dag met vloed vissen, zal dit niet al te veel zijn. Ik prepareer zeker wat onderlijnen met plastiek afhouders, enkele spreaders en fijn stalen afhouder-onderlijnen. Telkens voorzien van parels en enkele zonder parels. Als aas voorzag ik mesheften, makreelfilets, zeepieren, verse en diepvriestappen.

Wedstrijdverloop

Ik kreeg plek 1 aan boord, stuurboord voorop. Perfecte plek om uptide te vissen en ik begon op schar en wijting te vissen. Korte stalen afhouders, haak maat drie en kleine lichtgevende parels, als aas verse tap en diepvriestap die ik opbond. Hoofdlijn nylon en een voorslag. Direct beet en enkele scharren en wijtingen. Enkelen aan boor vingen vooral botten, en geen kleintjes ook. Ik ben dan ook overschakeld op gele borstelafhouders, stevige haken, gekleurde parels, groter aas (mix van tappen, zeepieren en mesheften) en zwaarder lood.
Bot is verzot op mesheften


Verlengde borstelafhouders deden het goed toen de stroming afnam.
zachte, drijvende kraaltjes, gemakkelijk op de haaklijn te schuiven over de haak.

Hierdoor kon ik ook strakker vissen en idd de eerste vis, een dikke bot. De vis kwam in vlagen, soms bot, dan weer wijting dus af en toe overschakelen van onderlijnsysteem rendeerde soms wel. Bij het vallen van de stroming nam ik mijn hengel met dyneema hoofdlijn en probeerde ik de spreader, maar dat had nog geen succes. Dan maar terug de plastieken afhouders eraan en na een uurtje nog eens geprobeerd, omdat ik merkte dat er dicht bij de boot wijting zat. Nu was het wel bingo, volop wijting, eerst begon ik met tappen op twee haken en op één haak een stukje makreel als aas (ook omdat ik in aas nood dreigde te komen!), de makreel werkte deze keer wel (in tegenstelling tot de vorige wedstrijd) daarna enkel met makreel gevist, de visserij ging snel omdat ik het aas maar af en toe moest vervangen. Met 1 op 3 maats kon ik zo op korte tijd een 20-tal maatse vissen pakken. Vanaf dat de boot weg draaide, kreeg ik geen beet meer op de spreader, omdat de boot van de vis weg zwaaide. De boot bleef in het begin nog even hangen tussen wind en stroming en ik ben dan terug overgeschakeld op groter aas. Hoger vissen (strak), bracht geen succes. Snel overschakelen op actief op de bodem scharrelen met het  'hakenkruis' en gekleurd bollood.


Zo heb ik nog wat bot en schar kunnen vangen. Uiteindelijk heb ik mijn boot gewonnen met 62 stuks maatse vis: een veertigtal wijtingen, 8 scharren, 12 botten en 1 schol.

Mijn conclusies

Ik had te weinig aas! Dit kwam doordat het kleine verse tappen waren. Ik had 6 pakken verse, 2 pakken diepvriestappen, een halve kilo pieren, 1 kilo mesheften en vier makreelfilets en alles was op!! Volgende keer neem ik terug 10 pakken tappen zoals vroeger, zeker weten.
Het hakenkruis blijkt ook goed voor de bot te zijn. Op één of andere manier trekt dit bot aan, misschien door het schuren over de bodem en het hierdoor opgedwarrelde zand? In de toekomst ga ik er eens wat mee experimenteren. Deze onderlijn ga ik ook eens proberen voor de bot als deze boven de bodem te vangen is:
Probeerseltje voor binnenkort....

Grtz
Nico

Oudere verslagen kan je vinden door hier of op het VVBZ logo hiernaast te klikken

Vangstbericht van de Oosterschelde.

Hey allemaal


Zoals je in een vorig vangstbericht kon lezen, ligt onze boot momenteel in Breskens. Om de vangsten op de Oosterschelde en de Voordelta niet uit het oog te verliezen, hebben we enkele volgers van het eerste uur gevraagd om ons regelmatig op de hoogte te houden van hun vangsten.
Vorige zaterdag viste Kevin vanuit Colijnsplaat op drie stekken op de Oosterschelde: aan de SVK12, de R22 en aan de Vlietepolder.


De eerste stek, aan de SVK12 lag hij op ca 18 meter en ving hier redelijk veel vis (schar en wijting), maar het overgrote deel was ondermaats.

De wind viel uiteindelijk wel mee en hij verkaste naar de R22 op 23 meter, waar de vis iets groter uitviel.

Hier pakte het anker niet goed in de felle stroming. Hij heeft een beter anker op het oog. Benieuwd of dit model beter resultaat geeft?

Uiteindelijk met de vloed op 35 a 40 meter aan de Vlietepolder geprobeerd voor een gulletje, maar alleen dikke steenbolken daar. Misschien is het water nog te warm, maar gul is daar nog steeds niet te bespeuren.
Grtz
Nico

zondag 25 oktober 2015

De eerste keer vanuit Breskens

Vangstbericht van zaterdag 24-10-2015

die drukke Westerschelde


Voor de eerste keer vanuit de nieuwe haven te Breskens vertrokken voor een korte vistrip. Ondanks de bewolking toch een leuke vissessie gepland met Roland op de Westerschelde.



lachende visser met zeebanket





Landwind uit het zuidoosten 3 Bft, alles kon en zeker onder de kant dicht bij de haven. Weinig tijd dus best niet te ver varen. We ankerden dan ook na een korte trip in de buurt van de ARV 1 op 12 m. 

Het afgaande tij bracht mooie scharren van ca. 30 cm en enkele mooie wijtingen op. Lekker gevist en het zonnetje probeerde door de wolken te breken. 


de grootste wijting was voor Roland 33,5 cm
de grootse
zonnetje ja of nee

Als aas gebruikten we oude gezouten pieren en tappen uit de diepvries. Perfect aas voor schar en wijting.

Bedankt Roland voor de fijne vis-namiddag en tot volgende keer.

Groeten


Wim

maandag 19 oktober 2015

Enorm veel vis in de Westerscheldemonding, onze vierde expeditie met Wiesje op 18 oktober 2015

Hey allemaal
Het begin van een prachtige dag

Gisteren, zondag, verzamelden we weer met een groepje enthousiaste vissers op de kade aan de sluis in Vlissingen. 'Het Wiesje' pikt ons daar zoals gewoonlijk op rond acht uur en de woorden van Hank lieten niets te wensen over: 'Als jullie er vandaag geen vangen, dan schep ik ze d'er gewoon in!'
Er zit al enkele weken een enorme hoeveelheid schar en wijting in de Westerscheldemonding. Aangezien we enkele goede stekken zouden bezoeken voor ons volgende boekwerk, maakten we een strijdplan op waardoor we drie stekken zouden aandoen. Eentje met een vraagteken qua visvangsten, eentje met een dikke zekerheid van visvangsten en eentje waar wel eens een verrassing zou kunnen gevangen worden.

Tijdens de heenvaart was het weer gezellig keuvelen tussen het de verschillende vissers, waarvan er al enkelen mekaar goed begonnen te kennen. Nieuwkomers op de Weterscheldequeeste vandaag waren Tonny en Patrick. Verder Waren Roland, Leo, Fons, Herman en Arnaut er weer bij. Wim zou vandaag een keer meevissen in de plaats van een late afzegger.
De eerste stek lag op een half uurtje varen en we ankerden op 6 meter diepte. Hetgeen opvalt als je een groepje hengelaars bij elkaar zet, zelfs na een uiteenzetting van welke visserij er te verwachten is, is dat er veel verschillende onderlijnsoorten gebruikt worden. Stalen afhouders, zwart plakstiek, verzwaard, niet verzwaard, parels en/of twisters boven de haken en verschillende haakgrootten.
Al snel na het inwerpen kwamen de eerste vissen boven, mooie schar en wijting wisselden elkaar af. De wijting was echter meest onder de maat, maar de maat en hoeveelheid schar maakte dat wel goed. We begonnen op het einde van de eb en de stroming viel eigenlijk redelijk snel in.


Alternatief voor milieuonvriendelijk lood voldeed perfect!

De vangsten bleken nu nog beter te gaan en er kwamen zelfs enkele mooie botten boven, vooral aan de bovenste haken.


Na een uurtje of twee was het voor Hank niet voor de hand liggend en zeker a-typisch voor een charterschipper om deze goede stek te verlaten en onze tweede stek van de dag aan te doen. Hier lag zowaar een heel armada aan vissersbootjes en we ankerden hier tussen op een goede 10 meter diepte.
De ebstroom liep hier nog heel goed en de vangsten van mooiere wijtingen maakten dit ook een leuke stek. Tijdens de kentering bleef de schar doorbijten, en zeker met de Herne Bay spreader ging het nog heel snel.



Fons kon uiteindelijk de grootste wijting van de dag vangen 


Onze derde stek van de dag bezochten we net voor de vloedstroom doorzette, een stek dichter bij de haven. Eigenlijk een 'slecht weer stekje', maar daar was vandaag niets van te merken. De poolpakken mochten voor de middag al uit en ,naar verluid werd de schipper zelfs in onderbroek gesignaleerd!
Uiteindelijk konden we hier de dag uitvissen en ook hier was de vangst vooral schar en wijting. De verrassings'gul' konden we niet strikken, al kwamen er wel twee noordzeekrabben tot bij de boot.

Tijdens de terugvaart kon Fons de prijs voor de grootste wijting in ontvangst nemen ter beschikking gesteld door Hengelsport Robbyfish.
Al bij al een zeer visrijke en weer heel leerzame trip. Bedankt Hank. Tot binnenkort!

Grtz
Nico

zondag 4 oktober 2015

Species hunting in de Voordelta...

Hey allemaal

Na de leuke dag van gisteren met Sven en Tonny heb ik snel afgesproken met Eddy om het nog eens over te doen. Het plan had ik wel een beetje aangepast omdat de oostenwind nu nog een tikkeltje sterker zou zijn. In de voormiddag afgaand zouden we vissen aan de gele tonnen voor Neeltje Jans en met de vloed gingen we het eens proberen op de zeebaars aan het strand.
Oost 4 tot 5, maar wel een stralend mooie zonsopkomst 

In de haven merkten we al dat er wind stond. We konden samen met de Big Marlin door de sluis en na een kort ritje konden we onze hengels inwerpen iets zuid van stek 24. Onderlijnen van dienst waren diezelfde als gisteren. Eentje met verzwaard stalen afhouders en één met gele plastieken afhouders. De hengels goed uptide ingeworpen en de eerste beet was snel een feit. Bij het binnenhalen dacht ik even aan een haai, maar toen de vis bovenkwam was de verrassing nog groter, een leuk tarbotje!

Om eerlijk te zijn kon mijn dag nu al niet meer stuk. Ook de Big Marlin was erbij komen liggen en de visserij bleek weer leuk te gaan. De wijtingen en scharren kwamen met regelmaat boven.
oost vier a vijf en afgaand water, dan heb je aan de gele tonnen een strak zeetje

mooie scharren

Toen de stroming iets minderde merkten we op dat de bovenste haken steeds wijting opleverden. Iets meer in de zijkant en achter van de boot inwerpen, bracht nu het meeste vis op. Aan de bovenste haak had ik een rode twister, dit lokkertje doet echt zijn ding. Ook nu weer, maar de verrassing was groot dat er een tong aanbeet op de bovenste haak met de twister!!
Tong op een 'staande' lijn en op een met een twister versierde haak

Gisteren merkten we dat ook al op. Verklaring zou kunnen zijn dat als de tong gaat wegtrekken, ze iets boven de bodem zwemt om zo gebruik te kunnen maken van de stroming en snelheid te maken.

Als de vloed zich inzet, beslissen we om snel naar een stek aan de noordkant tegen de haven, stekje 22 van de stekkenkaart. Het water was hier rustiger en de visserij ging gewoon door. Er kwam nog een mooie schol uit en na een heel felle aanbeet en dito dril kon Eddy zijn allereerste toonhaai landen, 68 cm.
68 cm toonhaai, de allereerste voor Eddy

We hadden dus een leuke afwisselende visserij zoals de dag tevoren.
Het plan om te gaan zeebaarzen waren we echter niet vergeten en toen we nog volop vis vingen, maakten we ons toch op voor de volgende uitdaging.
Onderlijnen eraf, hoekafhouder en wapperlijnen eraan. Twee haken 2/0 of 3/0 in pennel eraan en de steekzagers die door Leo geleverd werden, konden hun werk doen.
Er liep mooi stroming, maar de zeebaars schitterde door afwezigheid. Drie beten kregen we en we konden twee mooie botten vangen.
de laatste stek van de dag

we konden maar twee botten vangen op deze baarsstek

Toen de vloed eruit ging, was de wind nog wat toegenomen en zijn we teruggevaren naar de haven en daar aan boei Dam 11 in het eerste geultje op anker gegaan om daar de dag uit te vissen. Onze verbazing was groot toen we onmiddellijk beet kregen en er scholenbaars boven kwam, met twee tegelijk. Zo vingen we een baarsje of tien,af en toe een schar ertussen en de nodige wijting.

Wat een dag, niet minder dan 8 vissoorten, waarvan vijf platvissoorten. In de Voordelta is het momenteel heel goed toeven.




Aangezien de visserij in de monding van de Oosterschelde al goed is, zal deze trend zich zeker voortzetten en verderop de Oosterschelde zie ik dan ook leuke vooruitzichten voor dit najaar.

grtz
Nico

donderdag 1 oktober 2015

In september wintervis en zomervis door elkaar

Hey allemaal

Eerder deze week konden we er eindelijk nog eens op uit trekken. De windverwachting dreigde echter roet in het eten te gooien want noord- tot oostenwind kracht vier a vijf is geen pretje. Net buiten de haven van Neeltje Jans lig je echter redelijk beschut bij die richting en waagden we het er toch op. Tonny en Sven zagen een dagje vissen ook wel zitten en met zijn drieën trokken we er op uit. Op de heenreis ons aas opgepikt in Yerseke bij Dixhoorn en na een vlotte schutting vaarden we rond acht uur de haven uit.
De voormiddag zou nog wel te doen zijn omdat we dan afgaand water zouden hebben, maar als de vloed er goed inkomt krijg je toch een heel ander zeetje. Dit komt omdat dan de stroming tegen de wind in staat en aan de Oosterscheldekering krijg je door de felle stroming die er dan staat kleine overslaande golven bij vloed en oostenwind. Hetzelfde verhaal krijg je bij westenwind en afgaand water, hou hier dus altijd rekening mee!
t zeetje voor de middag


t zeetje na de middag, bij eenzelfde windkracht



De eerste stek die we aandeden was aan de R9 waar we met het laatste van afgaand water starten. Een trage start eigenlijk. Af en toe een beetje, steeds schar en aangezien we nog een mooi stroompje hadden, besliste ik om dichter tegen de ketting te gaan liggen, iets meer zuid dan stek 24 van onze stekkenkaart op 14 meter diepte.



de eerste stek
 Op de tweede stek kregen we direct iets meer beet. Bot, leuke scharren en wijtingen deden onze hengeltoppen trillen. Het was lekker druk en zelfs tijdens de kentering bleven we af en toe een visje vangen. Hier zijn we dan heel de dag blijven liggen. We vingen uiteindelijk nog enkele tongen en een mooie schol. Hetgeen opviel was dat de tongen steeds aan de bovenste haak aanbeten en dan nog bij een redelijk strak geviste lijn. De bedoeling is om zo de wijtingen te vangen, hetgeen wel lukte, maar dit is zo'n atypische tong-aasaanbieding, je moet er maar opkomen!! Heeft er eigenlijk iemand aan verklaring voor, we horen het graag?


's Namiddags kregen we nog bezoek van een bruinvis. Snel de camera genomen en beginnen filmen, maar uiteindelijk kwam hij niet meer boven, maar je krijgt wel een ideetje van het zeetje dat er met de vloed stond.















Grtz
Nico

Volgers