Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 9 maart 2015

Het eerste weekend van maart....

Hey allemaal

Eindelijk de eerste tekenen van lente in het land en dan trekken we erop uit. Zaterdag wedstrijd met de Robbyfishers vanuit Scheveningen, zondag bootje nakijken en eruit halen voor onderhoud van de motor. We hebben ons licht natuurlijk ook eens opgestoken aan de helling en er is al wel wat te melden, al is het nog wat stilletjes....

Zaterdag, Scheveningen met de Estrella:

Aan boord van de Estrella van rederij Vrolijk visten we met 31 Robbyfishers de eerste wedstrijd van 2015. De vangsten waren vooral, zoals verwacht, schar en een enkele bot. De vissers die uptide konden werpen, vingen het beste. De stevige zuidwestenwind zorgde ervoor dat de boot tussen wind en stroming bleef hangen. Dit wil zeggen dat de boot dwars op de stroming komt te liggen. De stroming komt dus aan één kant naar de boot toe en aan de andere kant komt de stroming er onder door. Zit je dan aan de kant waar je tegen stroom kan in werpen, dan zit je goed, zeker als je schar moet vangen. Aan de andere kant is het dan meestal  heel slecht en moet je ervoor proberen te zorgen dat je je aas kan aanbieden tegen de bodem. Truukjes hiervoor zijn kortere onderlijnen gebruiken en verzwaarde afhouders gebruiken, veel lijn geven na het inwerpen en dikkere hoofdlijn gebruiken in combinatie met een zwaar lood (+300 gram).


Het lukt niet altijd, maar door actief op zoek te gaan met deze verschillende methoden, lukt het soms toch om een beetje vis te vangen. De dagoverwinnaar had 19 maatse vissen, eigenlijk niet slecht. Binnen enkele weken zullen de vangsten zeker aantrekken en niet alleen voor de Scheveningse kust.

Zondag, bootje eruit: Elk jaar een onderhoud aan de motor en de boot is vaste prik. Zondag dus even naar Zeeland om de boot eruit te halen. Aan de helling kwamen er enkele Deltavissers terug van zee. Ze hadden aan de R1 gevist op 13 meter diepte. De vangsten waren vergelijkbaar met de vangsten voor de kust van Scheveningen, wat schar en een enkele bot. Dichter bij is het nog minder. Verder op zee aan de Meerkerk, Westkapelle en de ZBJ moet je wel een leuk dagje kunnen vissen, al kan de vis ook daar klein uitvallen.


Stille aanbeten, hetgeen door het koude water en de paaizucht van de vissen komt, waren kenmerkend. Zoek binnenkort zeker ondieper water op, dit warmt sneller op en zorgt voor actievere vissen. Het is dan weer genieten van die felle aanbeten van schar, bot en hopelijk ook weer schol.


Verdere vangstberichten:

Op de Oosterschelde is het nog heel stilletjes. Aan de Vlietepolder zitten er wel wat gulletjes tot net geen halve meter hoorde ik van Kevin. Juist ankeren is hier wel de boodschap, op het talud op ca 20 a 25 meter diepte zit je wel goed.



Aan de R22 zat nog niet veel, een enkel scharretje of wijtinkje. Op de platen is er nog niet veel te beleven en zal je toch nog een maandje moeten wachten. In de Westerscheldemonding en de Belgische kust komt de trek van gul op gang, een echte 'hit or miss' visserij. Ze moeten gewoon passeren en je hebt een leuke vangst.

We zouden zeggen, trek erop uit en geniet van het eerste lentezonnetje, succes.

Grtz
Nico en Wim

maandag 2 maart 2015

Laat het goede weer maar komen...

Hey allemaal

Na die lange winter komt er af en toe al wat mooier weer in het zicht. Alleen de wind werkt nog niet mee. Maar dat komt wel goed.....


Elk jaar opnieuw kriebelt het dan ook en is februari de maand bij uitstek om het materiaal terug in orde te brengen. Onderlijnen ordenen en eventueel terug aanvullen, molens, reels, lijn en hengels nakijken en plannen maken voor de komende maanden.
Als je dan zo in je 'viskot' (zo noemt de vrouw des huizes het toch!!) eens goed rommelt vindt je altijd nog wel wat materialen die je toch nog eens aan een praktijktest wil onderwerpen. Elk jaar worden er natuurlijk ook de nodige nieuwigheden gevonden bij Robbyfish. Hieronder al een eerste voorsmaakje van wat we allemaal nog eens uit de kast gaan halen en proberen dit seizoen....

Lijntje voor bot???

Een kleurtje of een lichtje kan soms wel werken in het heldere water van de Oosterschelde??

Rara??

Een gepimpte spreader van Tronixpro...


Allebei voor het fijnere werk...

Dit schreeuwt gewoon om platvis....

glazen parels voor extra gewicht op wapperlijnen...


Hier weten we zelf nog geen raad mee.....een praktijktest zal wel wat duidelijk maken...

Heel fijne stalen afhoudertjes....

Zeebaars....Zeeforel....geep.....makreel......

Geurtjes.....de toekomst??



Aan iedereen, veel succes dit jaar, tot binnenkort....
Nico en Wim

Volgers