Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 30 november 2014

De zoveelste ronde.....

Hey allemaal



De weergoden waren ons weeral goedgezind. Eerst zag het ernaar uit dat de stevige oostenwind ons zou verhinderen om op de goede stekken te raken. Uiteindelijk was het 's ochtends nog oost 5 en die zwakte gedurende de dag af naar zwakke vier oost.
Vandaag was Arjen te gast aan boord en ook mijn vader zag het zitten om een dagje op zee te vertoeven. Rond acht uur konden we door de sluis en konden over ene vlak zeetje naar de R9 varen. De ebstroom begon net te lopen en het vissen kon snel beginnen. We hadden verse zeepieren, diepvriestappen en 'gepocheerde'zeepieren bij als aas.


Nog voor de laatste hengel ingeworpen was, kwam de eerste schar al boven voor Arjen.






Het viel ons op dat het formaat van schar een slag groter was dan eerder deze week. Heel de dag kwam er dan ook vis boven. Rond de middag hebben we de hengels even links laten liggen en hebben we een lekkere lunch gehad. Arjen had oliebollen, een lekker flesje rode wijn en zelf gerookte paling en makreel bij.




Het was gewoon genieten van deze lekkernijen in het najaarszonnetje. We vingen vandaag wijting, steenbolk, schar, bot, zeedonderpad, een noordzeekrab en één vijfdradige meun. We konden elk ook een leuk gulletje vangen en op het einde van de dag hadden we meer dan honderd maatse vissen gevangen.











Rond twee uur zijn we nog even aan de R12 gaan liggen en met het laatste beetje stroming kwam hier de wijting los en konden we zo de dag mooi afsluiten. Rond de klok van driëen zijn we terug naar de haven gevaren.
Op de andere stekken in de Voordelta is het ook gewoon feest. Aan de R5 iets meer wijting, aan de R1 nog meer schar en aan de gele tonnetjes meer gul en nog enkele mooie tongen.
Zolang de vorst niet intreed, zullen we van deze mooie visserij kunnen blijven genieten. Intussen zijn we de laatste hand aan ons volgend boek aan het leggen. We houden jullie op de hoogte.


Grtz
Nico
Een van de vele tripletten schar van de dag....





woensdag 26 november 2014

Najaarsvisserij blijft goed....

Hey allemaal

Vorige week twee keer de Voordelta bezocht. Zondag samen met Kevin en dinsdag met Leo en Tony. De visserij is nog steeds top, de wijting is nog groter geworden en de scharren blijven onverminderd op je aas vliegen. Je kan werkelijk niets verkeerd doen. Elke onderlijn vangt wel zijn visje. Soms steekt er echter eentje ver bovenuit. Zo bleek de spreader op zondag tijdens de kentering de beste keuze, terwijl dit op dinsdag dan weer niet het geval was.
Aan de R12 zit mooie wijting met de vloed en tijdens de kentering kwam hier veel schar boven. Met de vloed aan de R11 verwachtten we gul en zondag had Kevin een mooie. Op dinsdag kon ik er daar vier pakken, allemaal aan die ene hengel die ik van veel aas voorzag en heel ver uptide in wierp!! Enkele mooie botten en nog twee november-tongen kwamen boven. Twee dagen gewoon genieten. Aan de R5 is het ook gewoon feest en naar ik hoorde was het aan de R1 nog beter.

Hieronder enkele sfeerbeelden:
de stekken van zondag








stekken van dinsdag













Grtz
Nico

maandag 17 november 2014

Ouderwetse Schar, wijting, schol en gul aan de R12.

Vangstbericht van zondag 16-11-2014


De wind ging nog eens liggen! Afgaand water is optimaal in onze voordelta en ideaal gecombineerd met wind uit het zuiden. Als de wind in de richting van de stroom staat is het altijd goed vissen in de luwte onder de kap. Laat het maar regenen. Wij vissen lekker voort. Vandaag was Ton nog eens te gast bij “De Kleine Bootvisser”.





Het tij zat goed en om 10.00 u ankerden we voorbij de rode R12 op een talud. Een vergeten gullenstek,  op deze ruwe ondergrond wilden we nog wel eens een gulletje vangen. Als aas hadden we een kilo verse zeepieren van “Dixhoorn” uit Yerseke, enkele pakjes diepvriestappen en messchelpen. Het plan was om vanaf het begin van de
afgaande stroom geankerd te zijn op een talud op zo’n 15 m diepte. Het water is nog steeds 11,7 °C en zolang dat niet onder de 10 °C daalt is het zeeleven in volle voorbereiding voor de winter. De garnalen zitten nu massaal in de kustwateren en alle vissen van de voordelta proberen die te pakken te krijgen. De vangstberichten zijn weer lekker ouderwets goed te noemen en vol hoop stuurden we onze paternosteronderlijnen richting bodem.

We visten met stalen afhouders op een paternosterlijn en kozen een middelgrote haak Nr2 om zowel schar als wijting en gul te haken. Goed beazen en goed uptide werpen was de boodschap. Vooral de eerste uren van afgaand water waren het beste, toen de stroom uiteindelijk vol doorzette vielen de vangsten wat terug. We vingen enorm goed doubletten en tripletten maatse schar, gul en wijting. Ton wist zelfs een maatse schol te vangen. De wijting was uitzonderlijk mooi aan de maat van 30 tot 35 cm en we moesten er maar enkele ondermaatse terugzetten. De schar was ook goed aan de maat en hoofdzakelijk rond de 30 cm groot, ook maar enkele moeten terugzetten. Tussen de scharren en wijtingen door vingen we enkele gulletjes van 35 tot 45 cm groot, dat was weer eens ouderwets vissen met af en toe een mooie uitschieter.

Die oude gullenstek deed het toch weer. Er wordt momenteel  echter overal in de hele voordelta goed vis gevangen, be there! Ondanks de regen en de bewolkte hemel toch een geweldige visrijke dag gehad in goed gezelschap. Bedankt Ton!

groeten
Wim

Volgers