Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

vrijdag 19 september 2014

Op jacht naar zeekarper....

Hey allemaal

Donderdag nog eens naar Dover gereden om daar aan boord van Reecer een leuke dag te vertoeven. De visserij vanuit Dover is elke keer weer een verrassing, zo ook vandaag.
We zijn doelgericht op zeekarper gaan vissen op verschillende wrakken. Een wapperlijntje, haakje 2, enkele kralen erboven en een metertje boven het wrak laten driften. Als aas een stukje zeepier en een fijn stripje inktvis. We vingen ze niet op elk wrak, maar als ze er zaten konden we ons opmaken voor een leuke aanbeet en dril. Af en toe een shadje of pilkertje laten zakken zorgde voor afwisseling. De 'bijvangst' vandaag was zeebaars, pollak, kabeljauw, steenbolk, rode poon, Engelse poon, makreel en lipvis. Hieronder enkele foto's van de dag:
















Grtz
Nico

maandag 15 september 2014

Dagje Blankenberge.....

Hey allemaal

Gisteren, zondag, stond de eerste wedstrijd van het naseizoen van de Robbyfishers op het programma. Met meer dan 20 Robbyfishers vertrokken we rond 8 uur uit de haven van Blankenberge om er een dagje op tong te vissen.

Al bij al een mooi zeetje

De wind stond noordoost 4 waardoor we genoodzaakt waren om onder de kust te vissen. De vangsten waren hier niet al te best en het bestuur besloot om met twee hengels per visser te vissen. Het hoofddoel was tong. De bijvangsten waren wat bot, een enkele zeebaars of paling.

Soms leuke doubletten
Rond negen uur zou de ebstroom erin komen en de boten lagen direct goed op stroom. In het begin kwam er een enkele bot uit en na een uurtje werden de tongen wakker.
Bootwinnaar Benny in actie

Merkwaardig was wel dat ze een voorkeur hadden voor met gele kralen versierde haaklijntjes, erg ongewoon voor tong.


Die parels hadden de meesten eraan gehangen om die ene bot eruit te prutsen. Ook ivm het aas waren ze kieskeurig, vooral tappen en zeepieren waren favoriet.

Leo had een kant van de boot voor zich alleen en ving vooral kleinere tongen


Uiteindelijk had de dag eerste 20 maatse vissen en, ca. 5 kilogram, meest tong. Zeebaars en paling werden er vandaag niet gevangen.
Het formaat aan de stuurboordzijde was beduidend groter

Een heel fijne dag op het zeetje met aangename temperaturen, wat wil een mens nog meer.....



Het laatste uur kon ik nog twee leuke botten verleiden met behulp van de Herne Bay spreader


Grtz
Nico







woensdag 10 september 2014

Terugvangst van een gemerkte toonhaai...

Hey allemaal

Op 25 juli jl ving ik een gemerkt haaitje tijdens een trip op de ruwe haai. Deze haai (een vrouwtje) was 70 cm lang en die ving ik op een op een wapperlijn aangeboden inktvis aan de boei DAM11. De haai had nummer 2132. Deze haai heb ik aangemeld bij:
http://www.sportvisserijnederland.nl/vis_en_water/onderzoeken___databases/haaien_en_roggen/?page=meld_je_vangst%21
Natuurlijk was ik benieuwd naar de geschiedenis van 'mijn' haaitje. Na een antwoordje van Niels Breve bleek dat deze haai ongeveer een jaar geleden gevangen werd door Thijs Bekkers aan boord van de charterboot van Hank Perree, Wiesje. De eerste vangstplaats was in het Steendiep en ik ving deze haai op minder dan 15 kilometer afstand hiervan. Deze haai heeft echter naar alle waarschijnlijk tijdens de wintermaanden vertoefd onder de kust van Bretagne, toch een hele afstand. De haai bleek 13 cm gegroeid te zijn en was in prima conditie.
Dit blijkt uit verschillende eerdere terugmeldingen van haaien. Dit onderzoek is nog steeds niet afgelopen en je kan je vangst (van een al dan niet gemerkt haaitje) aanmelden op deze site.
Hieronder hetzelfde haaitje en de beide vangers:
Thijs Bekkers als eerste vanger
Een jaartje later

Meer info over dit project is te vinden op http://www.haairog.nl/

Grtz
Nico


Volgers