Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 18 augustus 2014

Veel controle met weinig tong.

Vangstbericht van donderdagavond 14-08-2014

Er stond de laatste week veel wind maar een krimpende zuidwestenwind gaf ons de kans om een avondje op de tong te vissen ondanks de voorspelde regen. We zouden onder de beschutting van de kust blijven en het afgaande tij afvissen. Roland zorgde voor zagers en ik haalde hem thuis op om 19.00 u ’s avonds.
De Rijkswaterstaat
In de Roompotsluis lag er zoveel vuil en wier dat er een zeilboot met zijn schroef in vastzat, in een poging deze boot weg te slepen zat ook onze schroef vast en toen grepen de heren van de Rijkswaterstaat in, die de zeilboot netjes aan de steiger afleverden. Bedankt mannen! We hadden een uurtje oponthoud opgelopen en lagen gelukkig om 10.00 u op onze stek (een put tot 15 m) net voor het donker.

Reddingsboot in actie, met de kraan afladen


Het was Roland die de eerste tong ving, een lap van bijna 40 cm. Hierna volgden er nog een tiental waarvan er enkele terug zwemmen wegens te klein. Tussen de regenbuien door vingen we af en toe een tongetje, ze beten voorzichtig en we hadden soms een misser. Het was belangrijk om soepele plastic afhouders te gebruiken en goed up-tide te werpen zodat de lijn goed plat op de bodem lag, veel draad geven was dus de boodschap.

Roland met zijn eerste tong
Het vallen van het donker
Af en toe een regenbui en wolken
Toen de stroom er uit was besloten we om voorzichtig terug binnen te varen. Dat ging uitstekend door de goede hulp van Roland die als een meester de spot hanteerde.

Eens terug op onze vaste havenstek aangekomen stonden de heren van Rijkswaterstaat er ook ineens bij en vroegen achter de papieren. Na een volledige controle (en ik bedoel een volledige met nazicht van motornummers en call-sign van de marifoon toe) bleek alles in orde te zijn. Goed dat ze alles controleren en waken over onze veiligheid! Dat het om 2.30 u ’s nachts een uurtje van je tijd in beslag neemt moet je er dan maar bijnemen.

Twee weken geleden toen we aan de steiger kwamen kregen we ook controle van de visvangst, dat bleek toen ook in orde. Ik hoop dat het niet elke keer van dat zal zijn maar toch goed dat ze controleren. Jullie zijn verwittigd!

Al bij al een leuke avond in goed gezelschap.

Bedankt Roland.

Groeten

Wim
Delta 926

maandag 4 augustus 2014

Weekje vakantie....

Hey allemaal

Vorige week een weekje vrijaf gehad en zo gauw het weer het toeliet ben ik er dan ook op uit getrokken om enkele nieuwe stekken uit te proberen. Er is maar een klein probleempje, de visserij is momenteel heel wisselvallig.
Overdag maak je het meeste kans op een succesvolle dag als je je toelegt op toonhaai. Deze haaien blijven alom tegenwoordig in de Voordelta en lijken de andere vissoorten wel weg te dringen. Iets om in het oog te houden in de komende jaren, denk ik. Niet dat ik daar iets op tegen zal hebben, want het zijn geweldige sportvissen. Ondiep is er redelijk bot te vangen en als je je erop toelegt is er best wel een zeebaarsje te vangen. Makreel is zo goed als afwezig in de Voordelta en verder is er een industriële hoeveelheid kleine steenbolk gearriveerd in de monding van de Oosterschelde. Echte aasrovertjes zijn het die overdag de overhand hebben. Deze vormen dan weer een prooi voor de vele grote zeebaarzen die op de Oosterschelde rondzwemmen.
's Nachts neemt op bepaalde stekken de tong het hiervan over. Het moet echter goed donker zijn willen ze aan het azen gaan. Ik viste onder het strand van de Banjaard. In de geul die daar loopt en ving ik leuk tong, al zijn de aantallen niet zoals vorig jaar. In het diepere stuk van deze geul zit er best wel wat tong en als ze gaan azen loopt het wel lekker met soms doubletten ertussen. De aasperiodes zijn echter kort en onvoorspelbaar, maar dat is eigen aan tongvissen, niet? Het formaat is dan weer groter dan vorig seizoen, dus dat is ook weer leuk.
Hieronder wat sfeerbeelden van de voorbije visdagen.....










Augustus is de tongenmaand bij uitstek dus trek er gerust op uit als er zich een zachte zomernacht aankondigt. Probeer het ook eens in de nabijheid van een ondiep gelegen wrakje, hier zwemmen meestal de wat forsere exemplaren rond. Veel succes.

Grtz
Nico

zaterdag 2 augustus 2014

Dagje Dover....

Hey allemaal

Woensdag stond er nog eens een tripje naar Dover op het programma. De voorgaande week even gebeld met Andy en bleek dat onze boeking niet ingepland stond.....PANIEK dus. Na overleg konden we een dagje vroeger nog wel terecht bij hem en na een heel kort overleg met ons groepje bleek dat iedereen ook op woensdag kon. Snel de trein geboekt en op woensdagmorgen stonden we rond half acht op de steiger te wachten.
Na het inschepen onze plekjes aan boord verdeel en na overleg met de schipper maakten we ons op voor een zeer gevarieerd dagje vissen. Er zat wel wat zeebaars op de wrakken, heel veel gulletjes, ponen en een enkele dorade op de Varne en de makreel zat er ook. Verder gingen we ook nog op pollak en gul op enkele wrakken.
We starten met het verplichte aasvis vangen, sandeels, die we deze keer heel goed konden vangen met onze haringlijntjes. Met vijf tegelijk kwamen ze boven en al heel snel hadden we er voldoende om enkele uurtjes op de wrakken te vissen. Er kwamen ook makreel, horsmakreel en pietermannetjes aan boord tijdens deze driften. Fons kon hier op de pilker al een eerste zeebaars vangen. Deze pilker gebruiken we als loodgewicht. Dit lokt de sandeels naar de haringlijntjes en je maakt kans op een bonusvis, zoals gul, zeebaars en jumbo makrelen. Filip kon hier ook een gul op vangen.
Op de heenweg naar het zeebaarswrak maakten we enkele lange driften over de Varne. Beaasde hokkais, wapperlijnen met een pareltje en/spinnertje eraan en we vingen heel wat gulletjes, rode ponen, Engelse ponen, een schar, horsmakrelen en een zeekarper. Leuke afwisseling en de enige afwezige bleek de schol te zijn, die konden we niet vangen. Na twee driften had iedereen wel zijn visjes gevangen.
De eerste driften op het wrak leverden geen aanbeet op, tot we over een bepaald deel van het wrak driften en ik een eerste zeebaars kon vangen op de zandspiering. Er werd ook gevist met pilkers en hokkai onderlijntjes. Hiermee werden enkele mooie kabeljauwen gevangen. Filip had een echte ouderwetse op zijn pilker, bijna een meter lang en dik 8 kilo zwaar. Marc ving een leuk lengetje, die zien we hier iet zo vaak. Er werden ook nog enkele zeebaarzen gevangen. De sandeels waren bijna op en we zijn dan ook eventjes wat gaan bijvangen. Het is wel leuk dat je je aas zo gemakkelijk kan vangen, we hebben het al wel anders gehad in het verleden. Na het keren van het getij terug naar het wrak en alweer werden er wat zeebaarzen gevangen en gemist. ook de aanbeten verzilveren bleek niet simpel, de baars pakte de sandeel wel, maar niet genoeg om ze te kunnen haken. Met een pilker konden er wel nog enkele vangen. Filip ving tijdens het ophalen een horsmakreel en aangezien dit een 'real killer for bass'is hing hij die er snel aan. Geen drift later ving hij een van de grotere baarzen van de dag.....
Een fijne dag vol variatie is eigenlijk te snel voorbij, al zijn die dagen ook best wel vermoeiend en moe maar voldaan reden we terug naar huis. 'Dover.......we'll be back'
13 vissoorten: zeebaars, schar, makreel, zandspiering, pieterman, gul, leng, wijting, dorade, horsmakreel, rode poon, Engelse poon, steenbolk, van variatie gesproken.....
Hieronder een reeks foto's van de dag.....













Volgende afspraak in september, Turbottime.....
Grtz
Nico

Volgers