Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 28 juli 2014

The raw quest continues....

Hey allemaal

Vorige week nog eens een keertje ene poging gedaan om een ruwe haai uit ons kustwater te vangen.
Samen met Kevin heel de dag voor Neeltje Jans gelegen en gevist met makreel, bleuys, inktvis en zagers als aas. Rubby dubby aan het anker gedaan en heel de dag druk bezig geweest. Op heel de dag wel wat beten gekregen en uiteindelijk wat toonhaaien kunnen vangen.
De ruwe haaien schitterden alweer door afwezigheid... De queeste duurt dus voort.
Bijzonder was wel dat we een reeds gemerkt haaitje vingen. Ik ben benieuwd wanneer die de eerste keer werd gevangen.
Op het einde van de dag draaide de wind naar NW en hebben we besloten om terug naar de haven te varen.






Grtz
Nico

maandag 14 juli 2014

Shark tale op de Noordzee....

Hey allemaal

Het was alweer enkele weken geleden dat we nog eens de zoute plas konden optrekken, maar vorige zaterdag lukte het dan toch nog eens eindelijk. Na een nachtje werken pikte Wim mij op en reden we samen naar onze boot om er dag op de haai van te maken. Toonhaaien worden al enkele jaren goed gevangen, maar de vangst van een ruwe blijft iets heel uitzonderlijks. Dre Vriends heeft met de Big Marlin de laatste weken al vijf ruwe haaien kunnen vangen. Het waren geen heel grote, maar toch een bewijs dat ze in de buurt zijn. Hij ving er vier in het Steendiep en eentje aan de Oosterscheldekering.
Als aasvoorziening hadden we inktvis, haring, wijting, sardien en horsmakreel bij. We wilden nog blauwe makreel meenemen, maar die konden we niet meer vinden in de winkel. Zelf vangen is momenteel geen zekerheid, alleen horsmakreel zit er een beetje.We lagen samen met Wiesje, de Quo Vadis en de Zeearend in de sluis en kozen samen met hen het ruime sop.
De Quo Vadis


De Westerscheldeprinses op verplaatsing....



Aangezien het weer het toeliet trokken we naar het Steendiep. Bij de heenvaart stond er nog redelijk wat deining en het was alles behalve een rustige vaart..... Op de heenreis zijn we even over de Meerkerk gedrift en konden hier drie horsmakrelen af plukken, geen blauwe jammer genoeg.
Hopelijk brengen deze straks een ruwe haai op...

Weer snel verder en we ankerden op 22 meter in het Steendiep. Ook Dre Vriends lag er voor anker. Aangezien we ruwe haai beoogden werd er rubby dubby overboord gehangen en werd er vooral met visaas gevist op stalen onderlijnen.
Inktvis, een van de betere aassoorten voor toonhaai...

Een hengel werd met een nylon onderlijn en inktvis als aas uitgezet en hier kwam de eerste beet op, een toonhaai van 90cm+.
De eerste van de dag....

Na een geweldige dril konden we hem op de foto zetten en terug in zijn element zetten.
De tweede van de dag....

Kort hierop werd de inktvis weer gegrepen en weer bleek het een toonhaai-mannetje te zijn van 80cm+. Tijdens de dril kregen we ook beet op een hengel met visaas. Een felle run zette de vis in maar sneed heel snel de hoofdlijn door. Dit was balen, 99% zeker een ruwe haai. Er stond echter geen voorslag op de lijn en dyneema is nu eenmaal niet bestand tegen de ruwe huid van de 'Tope'.
Een stevige uptide hengel met reel.....

Eigen schuld, dikke bult. Je materiaal moet echt wel in orde zijn, of het wordt onmiddellijk afgestraft. Voorslag erop en terug inwerpen, en weer hopen....
Ook gecombineerd aas is een goede keuze...


Al heel snel weer een mooie toonhaai op de inktvis en deze was weer 90cm+. Ook deze keer weer een mannetje, opvallend. We zijn benieuwd of de andere boten dit ook merkten, misschien paaigedrag van de toonhaai??
Het blijft wel een bloederige bedoening dat haai vissen....

De stroming nam nu wel wat af en een iets minder felle aanbeet, werd positief beantwoord en weer kwam er een haai dichterbij de boot. Een kleiner exemplaar nu. Wim was nog bezig met beazen en ik zei hem dat het wel zou gaan om de vis binnenboord te hijsen. De tweede haak van de pennel haakte echter achter de zwemtrap en na een korte beweging van de haai, kwam deze los. Deze had echter zo'n grote bek, zwarte randen aan de vinnen en grotere ogen. Waarschijnlijk weer een ruwe gemist. Nu was het pas echt balen. Twee kansen krijg je niet veel en als je ze dan nog zelf verprutst, is dat gewoon heel jammer.


Rond de middag verkasten we naar een dieper gedeelte, maar hier kregen we geen beten. De vloedstroom zette zo fel door dat we terug ondieper water opzochten, maar we kregen geen teken van leven meer. Uiteindelijk zijn we over een fel afgevlakt zeetje terug naar de haven gevaren. Een mooie dag op zee en echt schitterende vissen kunnen vangen. Hier komt zeker een vervolg op, met ruwe haai als doel.
De derde van de dag, een 90+ exemplaar...

Zondag vernamen we via verschillende media dat er op zaterdag een 'echte' ruwe haai is gevangen van net geen anderhalve meter. Frank Dekker klaarde deze klus samen met zijn vriendin Marloes.en bij deze willen we hem nogmaals feliciteren met deze unieke vangst. Meer hierover kun ja al lezen op: http://hs-outdoorfair.nl/hij-is-er-de-eerste-echte-nederlandse-tope-sinds-twee-jaar/ en waarschijnlijk binnenkort ook in Zeehengelsport Magazine.

Grtz
Nico en Wim

Volgers