Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 31 maart 2014

Voorjaarsdagje aan Westkapelle...

Hey allemaal

Vorige week een eerste keer naar Westkapelle kunnen varen. De visserij komt hier redelijk snel op gang, meestal met een hele variëteit aan vissoorten. De laatste wintervissoorten zijn dan nog vangbaar en de eerste zomergasten maken ook hun opwachting op.

Wij, ik, Yves en Paul dus naar Westkapelle. We pikten eerst ons aas op in Yerseke en hadden verder ook nog tappen, mesheften en inktvisstripjes bij ons. We ankerden op 15 meter diepte en begonnen te vissen met afgaand water. We kregen onmiddellijk beet en vingen dan ook snel de eerste wijtingen en scharren. Het overgrote deel was echter ondermaats.

Af en toe een maats visje, 15 graden, bijna geen wind en het zonnetje, je hoort ons niet klagen. Er lagen nog enkele boten in de buurt, maar die gingen verkassen rond de kentering. Wij bleven echter liggen en zouden de vloed afwachten.

De vloedstroom zette snel door en al snel vingen we terug vis. Het water werd echter troebeler en we merkten dat met de eb de zagers het beter deden. Nu echter waren het pieren en tappen die het beste waren. Er passeerde ook nog een gulletje en een mooie bot de revue.

De stroming werd na een tweetal uurtjes toch te fel en ik verkoos om het ondieper te gaan proberen. De stroming was hier inderdaad minder fel.


De aanbeten waren echter veel feller. Hetgeen ons al meer is opgevallen in het voorjaar: diep water, stille aanbeten, ondiep water, fel azende vissen. De vissen waren ook een maatje groter en er kam zelfs een tong boven.

Al bij al een mooie voorjaarsdag, een eerste kleurtje en de eerste tong van het seizoen. Voor herhaling vatbaar zou ik zeggen.

Grtz
Nico

maandag 24 maart 2014

De Regenboog van de R22


Vangstbericht van zondag 23-03-2014

Beste vrienden, 

Zondag even in de namiddag met Kevin een gedeeltelijk opkomend tij gevist. Door de aanhoudende W/NW 4-5 Bft hebben we gekozen voor een korte vissessie op de Oosterschelde. Pieren besteld bij Dixhoorn en gaan met die banaan.
De boei R22









Het was noodzakelijk om te vissen met wind en stroom in dezelfde richting, anders zou het onmogelijk worden. Het plan was om bij het vallen van de stroom de Vlietepolder (stek 14-17 van onze stekkenkaart) al driftend af te vissen in de hoop een gulletje te verschalken en later als de stroom begon te lopen een mooi talud te zoeken voor platvis en gul.

De wind stond ideaal voor het driften over de Vlietepolder, maar na enkele driften werd het duidelijk, geen gul liet zich vangen. Toch kregen we enkele beten maar om een af andere reden geen hanger.


Toen het lichtjes begon te stromen hebben we een stek gezocht tegen het talud in de buurt van de rode boei R22. We ankerden op 19 m op de rand van de vaargeul en hoopten op een gul of een platte. Het water was rond de 9 °C en dus nog iets te koud. Toch kregen we herhaaldelijk een scharretje aan de lijn waar iets meer dan de helft toch boven de maat ging. Kevin ving op zijn lijn versierd met kralen en lepeltje een mooie bot.
Er kwamen wat regenwolken en we besloten om tijdig te stoppen. Het aas was zo goed als op en we hadden toch wat visjes. Eindbalans: 12 maatse scharren en één bot. We gooiden zeker een 10-tal scharren terug wegens te klein en ook een klein gulletje ging terug. Niet slecht voor 3 uurtjes vissen! Het begin van het opkomende tij was het beste en misschien hadden we aan het einde van de stroming nog andere vis gevangen maar ja … het was goed zo.

Met nog een mooie regenboog en enkele schitterende regenwolken afgesloten in goed gezelschap en met veel plezier lekker uitgewaaid.

Nog enkele weken en de temperatuur van het zeewater zal zover opwarmen dat onze zuidelijke vrienden zoals geep, makreel en zeebaars weer opduiken. Veel vis-plezier aan allen en bedankt Kevin voor de leuke dag.

Groeten

Wim Bresseleers

maandag 3 maart 2014

Vlietepolder geeft eerste gullen prijs


Vangstbericht van zondag 2 maart 2014:

Na enkele weken op de tanden bijten was het een week-end van wel, niet, wel, niet …. wel vissen. Veel wind, ik bedoel véééél wind de laatste weken hielden ons aan land maar een beetje zwakke zuiden - of zuidwestenwind kan ons niet deren. Altijd wel een beschut plekje te vinden onder de kust aan de binnen – of buitenkant van de Roompotsluis . We keken dus uit naar zo’n dag en jawel, afgelopen zondag voorspelden ze een zuidwestenwind van 4 tot 5 Bft maar wel toenemend. Even het tij bekeken en hmmm … laag water tegen 10.00 u aan de Roompotsluis (Neeltje Jans).

Dat geeft mogelijkheden, aan de binnenkant vis je beter met opkomend water, dus dat viel mee want daar is er meer beschutting tegen de wind. Het was lang geleden dat we nog eens een poging deden om een gulletje te vangen. De beste gullenstek voor de Oosterschelde is wellicht de Vlietepolder, een grote put met een hoop stenen op de rand, een natuurlijk wrak, zeg maar. En het beste te bevissen met opkomend water, net als de binnen-omgeving aan de ketting. Een sterk plan kwam tot stand.







De stek op de rand van de put aan de Vlietepolder

Het zou wel een halve sessie worden want van na laag tij kunnen we de stroming meepakken van ongeveer 11.00 u tot 16.00 u en dan zou de wind aanwakkeren dus … perfect. Een half pak pieren besteld (750 gr.)maar toch genoeg om goed te beazen en de gul te lokken. We ankerden dus om 10.30 u op onze stek (in de buurt van stek 14 en 17 van onze stekkenkaart) op 28,5 m en het water was 6,7 °c. Nog even wachten tot de 10 °c en de lente begint, vanaf 10 graden komen de vissen !!! Het was even wachten op een redelijke stroming en de eerste gulletjes kwamen aan de bel trekken. Vele ondermaatse gulletjes van 15 tot 30 cm gingen terug en het was een noodzaak om grote haken te gebruiken en goed te beazen om de grotere gullen te lokken.

We gebruikten een echte gullenlijn met lange ijzeren afhouders en haak 5/0 met veel pieren. De onderste haaklijn als een wapperlijn zonder afhouder tegen het lood. Dat is de zogenaamde “mixed – bag montage” . Het was op deze onderste haak dat we uiteindelijk 2 gullen vingen van 38 en 44 cm. Niet veel maar wel geslaagd op deze korte sessie. Je kan deze onderlijn ook vinden in onze beschrijving van de maand september van ons boek “De Oosterschelde” op bladzijde 71. Toen we 2 grotere gullen vingen begon de stroming toe te nemen, en het is dan, dat de grotere gullen de kans krijgen om het aas te pakken. De wind stond schuin op onze boot en om zo recht mogelijk op de stroom te liggen met wind in de rug gebruikten we onze driftzak tot er te veel stroom stond. 



De driftzak trekt de boot recht
De grootste 44 cm







Gulletje van 38 cm op een bosje pieren
Zaterdag 1 maart was het nieuwe maan om 9.00 u waardoor we vlakbij springtij zaten, veel stroom te verwachten en inderdaad, plots hielden de vangsten op en gierde de stroom ons om de oren. Te veel stroming voor de vis of het moesten de grotere zijn. En ja, plots kreeg Kevin een joekel van een aanbeet, zijn hengel  ging half door en na een beetje lijn te hebben gegeven, aanslagen en draaien ….maar? Spannend, wat was dat? Uiteindelijk werd het duidelijk, het gulletje aan de haak was bijna half doorgebeten en vertoonde een duidelijke beet van een grote gul en was helemaal verfrommeld en afgeslurpt. Ze zitten er dus wel !!
gebeten afgeslurpt gulletje



Einde van een korte sessie, balans 10 ondermaatse en twee maatse gulletjes. Bij een beter stroming en een beter tij-schema hadden we waarschijnlijk een dag met meer vis gehad. Maar uiteindelijk een leuke visdag met vis en met goed gezelschap aan boord.




Een super-dag op een super-stek.
Bedankt Kevin voor het leuke gezelschap.
De komende dagen voorspellen ze minder wind en betere temperaturen, profiteer er van.
Veel succes.

zondag 2 maart 2014

Heeeeel veeeeeel vis.......jes.

Hey allemaal

Zaterdag mee gevist vanuit Blankenberge met de Robbyfishers. Met vijf boten zijn we naar de Gootebank gevaren om er de tweede wedstrijd van het seizoen te vissen. Over het algemeen zit er altijd wel vis op deze stek, maar welke en hoe groot ze zijn, is altijd weer afwachten.
'Mooie' lelijkerds die tussen en rond de stenen liggen.....
Wel er zat inderdaad weer veel vis, alleen was het merendeel te klein. We vingen van meet af aan veel kleine gulletjes van 15 tot 30 cm. Een enkele uitschieter maakte het een uitdaging die te vinden. Verder regelmatig een maatse wijting, steenbolk, schar en enkele zeedonderpadden. Het hele verslag van alle boten kun je binnenkort op de clubsite lezen.

Hoe verliep de wedstrijddag voor mij???
Wel mijn plan was om eerst uit te zoeken welke opzet de betere zou zijn. Dwz kiezen tussen onderlijn, lood, aas, hengel, hoofdlijn en aanbieding, afhankelijk van de gevangen vissoorten. Ik gebruikte stalen afhouders, dikkere versie (18cm) om genoeg uitstaand vermogen te behouden in de heel felle stroming die er ging staan. Ik zette 10/00 dyneema als hoofdlijn in met hierop een voorslag van ca 10 meter(om doorschuren van de dyneema te voorkomen op de aanwezige stenen die her en der verspreid liggen). De haak, een stevige 1/0 met (fluo)pareltjes erboven. Als aas verse tappen en zeepieren afgetipt met inktvisstripjes, mesheften en kokkels. Er werd enorm veel vis gevangen, maar zeker 80% was ondermaats.
Op de beaasde onderlijn, triplet na triplet.....
Wijting, gul, steenbolk, zeedonderpad en enkele scharretjes werden er gevangen. Alleen de wijting was geregeld bovenmaats en hierdoor koos ik voor een nieuwe aanpak. Een simpele kustaasonderlijn, hokkais (haakmaat 1/0) die ik voorzag van stripjes inktvis.
De oplossing om de ondermaatse vis te slim af te zijn.....
Deze onderlijn aktief gevist, bracht alleen maar maatse wijting (ondermaatse ving ik hier niet op) en kleine gul op. Toen de stroming minderde ving de kunstaasonderlijn echter niets meer en schakelde ik terug over op de afhouders. Strak gevist met lood zonder ankers (300 gr bol) kon ik de bodem afzoeken naar visrijke plekjes. Zo kon ik één maatse gul vangen en verder heel veel ondermaatse gulletjes (aanwas uit het Thorntongebied? en hoop voor de toekomst?).
Een van de uitzonderingen die de regel bevestigde.....

Toen de vloedstroom doorzette zette ik een lijn met drie-wegkralen met korte haaklijntjes eraan.
Fijne aanbieding en soms ideaal bij veel stroming....
Dit is gestroomlijnd en 'pakt' dus minder stroming. Al snel kwam er weer vis boven, maar van maatse was niets meer te bespeuren.

Nieuwe stek, nieuwe kansen, maar ook een nieuwe opzet......

De 'meetpaal', tweede stek van de dag.....

Rond de middag werd de stroming (en vooral de wind) feller en beslisten de schippers om dichter onder de kust te gaan vissen. Hier bleek de platvis aanwezig, doch niet talrijk. De schar zat trouwens nog vol kuit en van bot was er niet veel te bespeuren. Je moest heel aktief vissen om de scharren te verleiden en diepvriestappen waren alweer favoriet voor de schar. Een geurtje op je aas werkte zeker en ik kon er zelfs een triplet scharren mee verleiden. Er werd ook een mooie tong, wat bot en een schol gevangen rond de MOW 0-boei.
De ster van het voorjaar 2014, laten we het hopen....


Gebruikte onderlijn was hier witte plastiek afhouders en ankerlood met korte ankers van ca 2 cm.

En toen werd het vier uur....

Om vier uur werd het einde van de wedstrijd afgeroepen, maar toen de schipper wilde binnenvaren, bleek de motor niet meer te starten.We werden geassisteerd door de Blankenbergse reddingsdienst. Bedankt mannen!!!!!
Alles professioneel begeleid en opgelost, super.
Al bij al een leuke dag, die door de zware zee een hele uitdaging bleek. De vis komt stilletjes aan terug los en binnen enkele weken zal er heel wat meer animo zijn.....

Tot binnenkort
Nico

Volgers