Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 23 januari 2014

Het wordt eentonig....

Hey allemaal

Vorige dinsdag nog eens een keertje de zee op getrokken samen met Sven en mijn vader. Het weer zag er goed uit en er werden plannen gesmeed om het eens op iets anders dan schar te proberen. Een maaltje schar vangen is een quasi zekerheid in deze periode (al heel de winter trouwens). En als je ankert in de buurt van de R1 op een meter of 14 zit je gewoon goed, zeker met afgaand water.
Ik wilde dus wat anders, maar ja, wat dan. Er zit bijzonder weinig andere vis in de Voordelta momenteel. Toch werd er een strijdplan opgesteld en dat was als volgt: Eerst met afgaand water aan de R1 op schar vissen en als de stroming er uit wou gaan, trekken we door tot bij Westkapelle op zoek naar die ene gul, bot of wat wijting. We pikten een verse lading zeepieren op bij Dixhoorn en aangevuld met zoute pieren en enkele pakken tappen vertrokken we richting Neeltje Jans.

Het zeetje lag er in de voormiddag strak bij...

De zee lag er plat bij toen we de Oosterscheldekering over reden en na een half uurtje kozen we het ruime sop. Buiten werden we opgewacht door Fons, Leo en Danny en na een half uurtje varen arriveerden we samen aan de R1. Het zonnetje kwam er stilletjes door en het was aangenaam visweer. Onmiddellijk zaten we in de vis en er werden regelmatig doubletten en tripletten gevangen. 

De fijne toppen registreerden de aanbeten perfect...
Tappen en zoute pieren waren de favorieten en strak tegen de bodem vissen was dé aanpak. Er zijn een paar truukjes die je hierbij helpen. Eentje hiervan is het gebruik van heel dikke haaklijntjes, 60/00 is zeker niet overdreven. Die dikke haaklijn zorgt ervoor dmv de stroomdruk dat de haak en het aas strak tegen de bodem aangeboden worden, probeer het maar eens. Rond 12 uur viel de stroming weg en ondanks dat het nog steeds scharrenbal was, lichtten we het anker en trokken verder door richting Westkapelle.
Mooie scharren....

En ze bleven komen...


Nou, dat was een slechte zet, de wind draaide naar het Zuiden en daarbij kwam er nog een lichte mist opzetten. Aan Westkapelle waren de omstandigheden dan ook bar en boos en na eventjes op drift de zee ingeschat te hebben, zijn we terug gekeerd naar onze oude stek. Foute beslissing, maar ja, niet geschoten is altijd mis zullen we maar denken.
Je kon het slechte weer stilletjes zien dichterbij komen...

Terug aangekomen aan de R1 lag de Big Marlin er met de Dinsdagploeg ook al. Later sprak ik Dre en ze waren eerst aan Westkapelle (jaja, ook op zoek naar een gulletje) gaan liggen en later nog even aan de Steenbanken. Volgens Dre was de R1 vandaag de beste keuze.
En inderdaad, de schar begon hier terug te bijten, maar intussen was dat zware zeetje van bij Westkapelle ook tot aan de R1 geraakt en kort hierop besloot ik om het op de terugweg op nog enkele ander stekken te proberen.
De zee was hier terug aangenamer en ook de mist klaarde op. Het was echter overal schar wat de klok sloeg, R5, R7, R10, 8 meter, 15 meter of 18 meter. Ze bleven ons achtervolgen. Het viel ons op dat met de vloed de scharren iets minder fel beten en door kleine aasstukjes te gebruiken, konden we ze beter haken. 
Kleine stukjes tap op een haakje vier konden de scharren toch verleiden...

Alleen aan de R10 waar we op een modderachtige bodem lagen konden we één gulletje pakken, welgeteld 25 cm. Missie geslaagd?? Ik dacht het niet, jammer. Maar dat geeft weer een reden om het een volgende keer terug te proberen.
Uiteindelijk met een mooi emmertje schar terug naar Neeltje Jans gevaren rond half vijf terug naar huis gereden. Al bij al een mooie dag en in de voormiddag gewoon in de sweater kunnen staan vissen. Wat wens je nog meer??
Aangezien de verse pieren geen favoriet waren, hadden we er nog wel wat over. Thuis een laagje zout erover, enkele uurtjes wachten, vocht afgieten en dan de vriezer in. Super aas voor onze vriendjes in de Voordelta, de scharren......
Groetjes van onze 'Voordeltavrienden'

Grtz
Nico

zondag 19 januari 2014

De kop is eraf.....

Hey allemaal

De eerste trip van 2014 zit erop. We wilden de boot even testen na een onderhoudsbeurt en een nieuwe laag anti-fouling. Een korte vistrip op de Oosterschelde omdat we maar rond 11 uur vertrokken zagen we dan ook zitten. Met zijn drieën, Nico, Wim en Kevin zijn we eerst in Yerseke bij Dixhoorn ons aas gaan ophalen en rond half één reden we de Oosterscheldekering over. Het zeetje lag er heel strak bij en we besloten om toch maar even naar buiten te gaan.

We zouden heel de vloed kunnen uitvissen en kozen onze eerste stek op 12 meter water iets ten zuiden van de R11. Het zijn al heel de winter scharren die de vangsten overheersen in de Voordelta. Ook op deze stek vingen we redelijk snel scharren, mooie exemplaren die een duidelijke voorkeur hadden voor diepvriestappen. Verder kwam er nog een mooie bot en een minigulletje uit.

Het liep echter niet vlot genoeg met af en toe een enkele schar en 1 doublet. De stroming zat er al goed in en na even overlegd te hebben met elkaar, besloten we om iets meer richting R7 te gaan liggen op een meter of 16. Omdat het zaterdag springtij was geweest, stond er hier echter een loeiharde stroming. Slechte zet blijkbaar en na een half uurtje en 1 scharretje zijn we heel dicht onder het strand gaan liggen op 8 meter.

De stroming was hier perfect en ook de scharren hadden er hier weer zin in. Hier kwamen er regelmatig doubletten boven en vooral de stuurboordkant was beter (was iets dieper water).

Rond half zes zijn we terug naar de haven gevaren en konden terugkijken op een leuke visdag met goed gezelschap. Alles werkt perfect en we zijn klaar voor 2014. Een mooie portie schar en 1 bot is geen slecht begin......

Nu dinsdag een volledige dag vissen. Eens kijken of er nog iets anders dan schar rondzwemt in de Voordelta.


Grtz
Nico

donderdag 16 januari 2014

Wintertijd, beurzentijd....

Hallo iedereen

Zoals iedere winter begint het jaar weer met hier en daar een beurs. Een leuke aanloop naar een nieuw visseizoen en de ideale gelegenheid om het materiaal terug op punt te stellen, gezellig rond te neuzen op zoek naar koopjes en een heleboel oude en nieuwe visvrienden te ontmoeten.
Zoals vorig jaar staan wij weer op de Deltabeurs op 8 februari in Ouddorp. Een uit de hand gegroeide tweedehandsverkoop, die stilletjes aan op een echte beurs met heel wat standhouders gaat lijken en heel druk bezocht word. We zullen er ons boek 'De Oosterschelde' en de bijhorende stekkenkaart toelichten. Verder maken we iedereen wegwijs met vistechnieken, trailerhellingen, vissoorten en stekken van de Oosterschelde en van de Voordelta. Het boek is dan ook verkrijgbaar voor 30 euro en hierbij krijg je de stekkenkaart (normaal 15 euro) gratis.
Twee weken later zijn we ook aanwezig op de opendeurdagen van Robbyfish in Wommelgem. Hier zullen aanwezig zijn op vrijdag en zondag. Verder doen we hier dezelfde beursactie. Komt daar nog bij dat tijdens de opendeurdagen een algemene korting van 20% geld op het hele assortiment bij Robbyfish (uitgezonderd aas,voeders en promoties) Verder zijn er hier ook weer veel andere standhouders aanwezig.
En voor diegene die deze gelegenheden nog gemist hebben, kunnen jullie nog terecht bij Bass Hengelsport in Colijnsplaat op 15 maart tijdens de Zeebaarsdagen. The place to be voor iedereen die op zeebaars vist. Hier hebben we geen stand maar zijn wel aanwezig en ook hier geld dezelfde beursprijs voor het boek en de kaart, 30 euro en kaart gratis.
Kom gerust een keer langs tijdens één van deze gelegenheden. Leuk om bekende en minder bekende gezichten terug te zien en bij te praten over onze gezamenlijke hobby.

Kijk voor meer info op onderstaande links:

http://www.deltavissers.nl/
http://www.robbyfish.be/index.php
http://basshengelsport.blogspot.be/


Hopelijk tot binnenkort,
Wim en Nico


woensdag 1 januari 2014

Beste wensen!



Beste Bootvissers,
 
Wij wensen al onze medevissers een vreugdevol, spetterend en visrijk 2014 toe.
Momenteel is onze eigen boot voor onderhoud en herstelling nog even buiten strijd maar we gaan er zo snel als mogelijk weer tegen aan.
 
We zullen weer aanwezig zijn met een beursactie op de "Grote ruil- en verkoopbeurs" van onze bootvisvereniging "Zuid-West Nederland" die doorgaat op zaterdag 8 februari 2014 in zalencomplex Dorpstienden te Ouddorp.
 
Meer nieuws volgt nog maar we verwachten iedereen die dag om nog eens gezellig bij te kletsen over de visvangsten. Tot dan.
 
Groeten,
 
Wim & Nico



Volgers