Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 22 augustus 2013

Gevarieerde visserij in Dover, 15 vissoorten op 1 dag

Hey allemaal

Dinsdag voor de eerste keer dit jaar naar Dover kunnen gaan vissen. Eerder dit jaar door het slechte weer werden er al wat trips afgelast, maar deze keer was alles perfect, Geen wind, een hele dag volop zon. Met 7 ongeduldige vissers kwamen we samen rond half vier in Wommelgem en vertrokken even later met twee volgeladen auto's richting Frankrijk. Onderweg hebben we nog even Ivan, een nieuwe Dover-fanaat, opgepikt net voor de Franse grens. Onderweg waren de laatste vangstberichten het gespreksonderwerp. Vorige week werden er heel wat zeekarpers gevangen, op de wrakken werden wel wat gullen en pollakken gevangen, alleen zeebaars was er nergens te vangen, op een enkeling na. Ook werden er op anker mooie blonde roggen gevangen, verdere bijvangst waren ponen en makrelen.
Aangekomen in Dover, lag 'Reecer' al op ons te wachten. Andy, de schipper, vertelde ons tijdens het uitvaren dat het plan van de dag bestond uit driftend op schol vissen en op de terugweg enkele wrakken te bevissen. Voor blonde rog stond er teveel stroming, jammer want die stond nog op het verlanglijstje van enkelen onder ons.
Als aas hadden we zeepieren, zagers, inktvis en tappen ter beschikking. Na een klein uurtje varen gingen onze lijnen te water. Er werden heel wat verschillende systemen naar beneden gelaten, de ene een lange wapperlijn beaasd met zagers of pieren en een stripje inktvis, de andere hing er een makreellijn zonder aas aan of een beaasde hokkai onderlijn, Ivan koos voor een weegschaaltje voorzien van beaasde haken voorzien van parels en kleine twisters en hierboven enkele hokkais, zo combineerde hij de twee beoogde soorten, makreel en schol, hetgeen heel goed werkte. Onmiddellijk werd duidelijk dat er enorm veel en echt wel grote makrelen zaten, er waren verschillende 40+ vissen bij. Het aas bedoeld voor de schol raakte meestal niet tot op de bodem en werd tijdens het zakken al door de makrelen aangevallen.

Tussendoor werden er mooie schollen, scharren en enkele rode ponen gevangen. Andere bijvangsten waren ook nog kleine pieterman, grote pieterman en smelt.



Na enkele uurtjes driften wilde Andy proberen op de Varne Ridge om de eerste tarbot van dit seizoen op de boot te vangen.
Tijdens het verleggen werden de montages aangepast, grotere haken 3/0 of 4/0 op wapperlijnen voorzien van enkele parels of een lepel. Als aas voldeed de verse makreel die we in ca 10 cm lange strips sneden.


De eerste vissen die we vingen waren alweer makrelen, iets later kwamen er ook enkele mooie rode ponen boven en na de tweede drift ving Paul de eerste tarbot. De volgende driften concentreerde Andy zich op die ene kleine plek en er werden dan ook nog enkele tarbotten bij gevangen.




Toen de stroming wat minderde vroeg Andy of we verder wilden op tarbot, of enkele wrakken wilden bevissen. We kozen voor het laatste en weer werden onze montages aangepast. Nu werd er weer voor hokkais gekozen, pilkers, shads of Red Gills aan een wapperlijn. Hier liet Ivan zien dat hij het wrakvissen wel beheerste en ving op de grijskleurige shad drie leuke gullen, verder ving Jef een mooie zeebaars op zijn blauwe hokkai, en er kwamen ook nog makreel, horsmakreel, hondshaai en steenbolk boven.


Ivan ving op de shad op het tweede wrak nog een mooie lipvis en dat bleek na wat telwerk vissoort nummer 15 te zijn die dag. Met recht een gevarieerde dag.
Een dagje Dover blijft toch altijd een belevenis en eigenlijk een mini visvakantie op zich. Eind september weer afspraak aan de andere kant van Het Kanaal.

Grtz
Nico

zondag 18 augustus 2013

Back to the roots....

Hey allemaal

Ik had een weekje vakantie en er stonden enkele vistrips op het programma. De eerste vistrip was gepland op dinsdag. Sven en Tony konden mee. Door de felle noordwestenwind waren we genoodzaakt om de beschutting van de Oosterscheldekering op de zoeken. We hadden vloed tot rond 20 u en wilden daarna nog in het donker verder proberen op tong. Uit onze verschillende stekken van de stekkenkaart koos ik er twee uit om op te proberen, stek 1, aan de gele tonnetjes om de vloed uit te vissen en stek 4 om de eerste drie uur van de eb te vissen in het donker.

Op de heenreis even verse zagertjes opgepikt bij Bas in Colijnsplaat en rond 1530 u konden we vertrekken naar onze eerste stek. Vijf minuutjes varen en het geultje dat op die stek ligt, snel gevonden, 60 m bovenstrooms het anker laten zakken en we konden beginnen vissen.

Het was al halftij en de vloedstroom zette al goed door. Al snel werden de eerste aanbeten waargenomen en zoals ik al vreesde waren het kleine wijting en steenbolk die een aanslag op onze aas voorraad pleegden. Ieder jaar vanaf augustus trekken kleine wijtingen en steenbolken de Oosterschelde op (vandaag voor ons wel niet van toepassing, maar die optrek gaat gepaard met het overschakelen van de zeebaars van voedsel, kleine vis, waar ze zich lekker vet mee kunnen vreten voor ze wegtrekken). We hielden echter stug vol met de hoop al een tong of een toonhaai te vangen. Rond 17 u werden we echter getrakteerd op een echt Oosterscheldekadootje, pakken groen en zeewier.

Er kon niet meer gevist worden en we vertrokken daarom sneller dan voorzien naar onze tweede stek, aan de zuidkant tegen de gele boeienlijn aan. Hier staat minder stroming en komt er dan ook veel minder groen langs. Dat bleek ook het geval, alleen konden we niets anders vangen dan steenbolkjes en wijtinkjes. Er zat niets anders op dan het afgaand water af te wachten en het vallen van de avond. Sven had de dag tevoren een flesje wijn gewonnen en daar hebben we dan ook even met zijn drieën van genoten.





Rond 2030 u kwam er terug een beetje stroming en de eerste beet bleek een tongetje te zijn. Zou het dan toch nog goed komen? De twijfel sloeg in de loop van de dag al toe, omdat de berichten van de Oosterschelde enkel maar kommer en kwel waren.

Dit eerste tongetje gaf ons echter weer moed en er werd weer wat fanatieker gevist. Tony had enkele weken tevoren een truukje geleerd en moest die natuurlijk laten zien. Een handige manier om een platvis te onthaken die te diep heeft gelikt. Hij had een plastiek pijpje bij waar hij de tong mee onthaakte. Vol verbazing keken we hoe de tong mooi en gemakkelijk onthaakt werd. Het werkt ook met een houten stokje, potlood, ...
Een Engelse video kun je op deze link vinden.  http://www.youtube.com/watch?v=BpOlxyqvRMg .
Het werd snel helemaal donker en regelmatig konden we een tong binnenboord halen, mooi tongen die ruimschoots de minimummaat haalden.  Tussendoor kwam er ook een ondermaats botje en scharretje boven.












Rond 2230 u had Tony een wel heel zware vis aan de lijn, die echter niet veel beweging vertoonde, mmmh pijlstaartrog? een grote krab? of weer een pak vuil? ...... Het bleek een kreeft te zijn die we vliegensvlug schepten. Wat een beest, ik heb er al enkele gevangen, maar deze was wel heel groot, 55 cm lang. Super.



Kort hierna kreeg ik beet op beide stokken, de ene was een beetje raar, zacht krommer trekken van de hengeltop en zachtjes terugkomen. De andere hengel sloeg iets feller en daar reageerde ik eerst op, een mooi tong ving ik op mijn onderlijntje, een variant op het weegschaaltje.

Snel weer ingeworpen en de andere hengel opgehaald. Al snel werd het me duidelijk, ...SCHEPZAK...., ook hier hing een kreeft aan. En inderdaad, konden we onze tweede kreeft van de avond binnenboord verwelkomen. Ook zo'n groot exemplaar. Rond 0100 u zijn we op een intussen platte Oosterschelde terug naar de haven gevaren, omdat de dag erna de wekker al redelijk vroeg afliep voor enkelen van ons.


Een reeks mooie tongen, twee kreeften en een leuke avond met wat vrienden. Toch niet verkeerd die Oosterschelde, zeker als je weet dat buiten vissen vandaag totaal niet ging.



maandag 5 augustus 2013

Gastvisser Ton, Robbe "de stroper" en een berg makreel.


Vangstbericht van zondag 4-08-2013
 
Afgelopen zondag gaan vissen met gastvisser Ton de Jonghe en zoon Robbe (10 j). Robbe de enige echte “Kleine Bootvisser” viste ons (Ton en mezelf) helemaal naar huis waardoor we hem smalend “de stroper” gingen noemen. Het verhaal ging als volgt.

Gastvisser Ton legt de boot al lachend muurvast tegen de sluismuur.
Terwijl er zaterdag toch een aardig windje stond was het de zondag mooi weer met wind uit het zuidwesten (2 à 3 Bft) draaiend naar het noordwesten en waarschijnlijk afnemend. Een golfhoogte van 0.7 tot 0.5 m, vissen dus! We hoopten overdag op dieper water een tongetje te vangen en zochten dus naar water zo’ n 15 tot 20 m diep. Hier hadden we kans op een haaitje en dat zag onze jongste visser wel zitten, hij had immers nog nooit een haai gevangen.


 We hadden twee plannen, het eerste plan was om naar Westkapelle te varen en te ankeren voor de vuurtoren op 20 m water. Het tweede plan was de noordelijke stormvloedkering, hier is ook dieper water en stroming genoeg. Door de wind en de deining van zaterdag in het water werd het plan twee. Ook de melding van slechte vangsten overdag voor de kust van Domburg hielden ons tegen.


 We zochten de stroming op in de stroomatlas van de voordelta en zagen dat er vanaf 9.30 u stroming stond voor de kering. We waren iets te vroeg en we konden al eens proberen op een wrakje of een richeltje om makrelen te vangen. Zo vingen we ook bliekjes, kleine haring of sprot, ten minste alleen Robbe ving dat, een voorteken?
 
Sprot of bliekje?

Ton kan zich niet verstoppen achter zijn hengel

 
 
 
 
 
 
 
 
Driftend tegen de taluds of over een wrakje kan je momenteel goed makreel vangen in de voordelta. Het merendeel is wel horsmakreel maar deze is een leuke sportvis om te vangen. In de buurt lag een wrakje met de naam “Rotterdam” en hier gooiden we onze makreellijnen, onderaan voorzien van een pilker van 50 gr, uit. We vingen grote horsmakrelen en ook enkele blauwe exemplaren kwamen aan boord. Opvallend was het takeltalent van Robbe die ons stilletjes verbaasde met zijn volle haken. We plaagden hem een beetje en zeiden dat hij ook maar een joekel van een baars moest vangen. En dat we het schaartje al hadden klaarliggen om zijn lijn door te knippen haha.


De kleine bootvisser met horsie
volle aktie
Toen het goed stroomde zijn we voor de noordelijke kering tegen Schouwen voor anker gegaan op 22 m. Het water was hier 20.5 °C en de zon stond pal op onze hoofden. Je zou voor minder dorst krijgen. We vingen een tongetje, een bot en een mooie zeekrab. Toen de stroom echt doorzette zijn we verkast naar 13.8 m om wat minder stroming te hebben. Veel animatie kwam er echter niet en met de makrelen in ons achterhoofd besloten we om de rest van de dag terug naar het wrakje te gaan waar we al leuk gevangen hadden.


hij lust ze rauw
gevlekt botje

tongetje

Dorstig weer zeg ....
Voor de kering

 
 
 
 
 
 
 
Wat later gingen onze pilkers weer overboord maar ditmaal hadden we op het wrakje geankerd. Er kwamen weer horsmakrelen aan boord, blauwe makrelen, gulletjes, … enz. En weer was het Robbe die er tegenaan ging. We lachten er mee, maar vanbinnen waren we toch een beetje jaloers op zijn techniek, of was het beginnersgeluk? Bij een volgende poging ging Robbe zijn hengel wel heel erg krom staan. Het zal toch niet … baars? En jawel, na een supermooie dril op zijn strakke lichte spinhengel kwam er een prachtige zeebaars van 62 cm aan de oppervlakte. Werkelijk fantastisch! Robbe straalde en was superfier op zijn mooie vangst. “Jullie hadden gezegd dat ik een baars moest vangen, hier is hij dan!” zei Robbe koel. Een mooie baars van circa 2 kg, op een lichte spinhengel met dito molen met 12/100 gevlochten lijn, gevangen aan de pilker. Wat is er mooier dan dat?


mooie vechters
fiere visser
joekel van een makreel
Wat een baars !
"Jullie hadden het gezegd ...."
Het wrakje "Rotterdam"
Hééél wat driftjes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
weer een mooie
Na het kuisen van een berg makreel zijn we terug gevaren naar de haven. Wat een mooie zonnige dag in goed gezelschap! Ton vond het blijkbaar ook leuk en hopelijk kunnen we samen nog eens vissen binnenkort. Bedankt Ton.



de viskuisende Ton, bedankt Ton.
 




Groeten
 Ton, Robbe en Wim.
 

 

 

 

 

 

Volgers