Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 23 september 2012

Septembertong met kriekbier.


Vangstbericht van vrijdagavond 21-09-2012:

Vrijdagavond nog eens met de ROLECA vanuit Colijnsplaat de Oosterschelde op. Schitterend windstille avond met een zacht temperatuurtje. Wat wil je nog meer!
Collegavisser met hetzelfde idee
Beetje toenemende wind








 
 
 
Een schitterende zonsondergang misschien en enkele tongetjes? Inderdaad, Roland wist haarfijn een taludje uit te kiezen in de buurt van de SVK5, niet ver van de haven, en we ankerden op een 20 m water. Nog even het einde van het opkomende water meegepakt en al direct een eerste tong.
mooie septembertong
laatste licht
 
schitterende zonsondergang
 
Met het afgaande water nog enkele tongetjes bij gevangen en toen de stroom fel doorzette iets ondieper gaan liggen op ca. 10 m. Rond middernacht terug binnen gevaren.

 
Wat het kriekbier betrof: ik wist niet dat kriek zo kon schuimen. Uiteindelijk is de ROLECA nu gedoopt en weer afgespoeld door een fikse regenbui in de haven.

Groeten.
Wim

woensdag 19 september 2012

Wedstrijdvissen met RZC, een dagje Nieuwpoort


Hey allemaal


Zaterdag 15 september was het eindelijk zover. Het wedstrijdnajaar 2012 van de Robbyfishclub ging van start. Deze wedstrijd werd vanuit Nieuwpoort gevist. De berichten van de voorgaande weken waren niet al te best, af en toe wat scharren en zo, maar geen grote aantallen.  Er waren 11 ingeschreven leden, omdat er de dag nadien een ploeg moest vissen voor de Beker van de Vlaamse Gemeenschap vanuit Blankenberge.
De dag voordien had er nog NW 6 a 7 gestaan hetgeen voor een enorme zwel in het water zorgde. Het weer op de dag zelf was echter goed, zonnig, ca 20 graden en een afnemende wind.


We kregen redelijk wat stroming te verwerken en ik koos direct om te vissen met dyneema op de molen. Stalen afhouders van 15 cm , amnesia 5.9 kg, kleur rood en haak maat 2. Al dan niet verzwaard.


Als aas had ik 600 gram zeepieren, tappen, 5 x vers en 3 x diepvries, 1 makreel en een handvol garnalen. Vooral de diepvriestappen en zeepieren brachten vis op. Met de makreel kon ik vooral tijdens de minder felle stroom de grotere scharren eruit plukken.

Reden hiervoor weet ik niet, maar ik viste toen onder de boot en denk dat de makreel, omdat het zo'n vette vis is, de vis lokte. Door telkens op dezelfde plek te vissen kwamen de beten feller en sneller. Af en toe kwam er ook een schol tussendoor, waarvan er redelijk wat te klein waren.

Verdere bijvangsten waren enkele wijtingen, één gul en enkele mooie tongen. Tijdens de kentering werd er af en toe nog wat gevangen tot de vloedstroom doorzette. Even probeerden enkelen met de spreader, maar dat wilde niet lukken vandaag. De vloedstroom was heel sterk en hierdoor werd er even wat minder gevangen. Daarna ging het weer goed los met verschillende tripletten.


Gedurende de dag heb ik verschillende keren mijn haaklijn stuk getrokken bij het onthaken van de vis. Daarna ben ik met dikker nylon gaan vissen en was dit euvel opgelost. Hierdoor verlies je minder tijd, omdat je niet moet liggen knopen tijdens de wedstrijd.


Dag winnaar werd Joël met 60 maatvissen, waaronder twee hele mooie tongen. Tweede was Sam die de overwinning op de andere boot  naar zich toe trok. Proficiat mannen. Binnen twee weken weer afspraak.

Tot binnenkort.

maandag 10 september 2012

Bedankt ... !!!


Wellicht kennen jullie het tijdschrift “Zeehengelsport”, het zilte hengelsportmagazine voor Nederland en België. Een topmagazine als het gaat over hengelsport op zee in binnen- en buitenland.
Het bewuste artikel in Zeehengelsport, magazine nr 4 zomeruitgave 2012.
Het deed ons dus enorm deugd dat er in het nummer 4 van de zomeruitgave 2012 een boekbespreking verscheen over ons boek “De Oosterschelde”. Een bespreking geschreven door Tom Sintobin, een bekende schrijver en visser in hart en nieren. Tom schrijft voor de Belgische redactie van “Zeehengelsport” en had ons geen groter plezier kunnen doen door dit artikel. Hij vergelijkt ons met bijvoorbeeld ’Jan Schreiner’ die blijkbaar soortgelijke aanpak had wat betreft schrijfwijze en stijl. Zo’ n compliment hadden we niet verwacht en we zijn dan ook zo “fier als een gieter” om dit in “Zeehengelsport” te lezen. Wij danken Tom dan ook voor de positieve commentaar en wensen hem nog enorm veel succes en plezier toe in zijn verdere loopbaan. Ook Peter Dohmen, algemeen hoofdredacteur van Zeehengelsport, willen we bedanken voor alle steun en tips gedurende onze zoektocht naar ons boek “De Oosterschelde”.

Ook onze bekende bootvisvereniging "Zuid-West Nederland", waar wij beiden lid van zijn, steunden ons met enorm positieve en hartelijke commentaar. Zo verscheen er in juni 2012 in het maandblad nr. 392 van onze club het volgende artikel:


Stukje uit het maandblad "Deltavissers" van juni 2012 nr. 392

We bedanken alle leden van het bestuur en in het bijzonder Koen De Bièvre voor dit geweldig positief artikel in het maandblad "Deltavissers".

Verder willen we nog alle lezers en andere supporters bedanken voor de positieve reacties na het lezen van ons boek, het moedigt ons aan om verder te werken aan een volgend boek ook al kan dit nog even duren.

Vele groeten van “De Kleine Bootvisser”

Nico & Wim

zondag 9 september 2012

De eer van de Belgen gered ...!


Verslag “Condor – Cup” 8-09-2012
Het beloofde een geweldige mooie en warme dag te worden. 28 boten melden zich in de zaal “De Stove” om zich in te schrijven voor de “Condor-Cup” te Stavenisse. Deze wedstrijd gaat door onder toeziend oog van Bert Koopman en Emile Leerbach en is een “battle” tussen Nederlandse en Belgische Oosterscheldevissers. De prijzentafel is goed gevuld en gesteund door o.a. de Belgische hengelsportleverancier “Robby Fish” uit Wommelgem en John Ezendam van “Condor Marine Electronics”. Deze twee sponsors zijn ons niet onbekend! We danken hen en ook de andere sponsors dan ook nog eens voor alle steun op de wedstrijd, de mooie prijzen van nu en uit het verleden.
De mooie prijzentafel
Gedurende de wedstrijd zou het hoofdzakelijk afgaand water zijn en nog juist het begin van de vloed tot 16.00 u. Wij kozen er voor om ondiep te ankeren in de buurt van de EV3 en daar te blijven tot het einde. We begonnen op 9,2 m diepte naast de boei, stek 62 van de stekkenkaart. Deze plaats is goed bij opkomend water maar indien je ankert tegen het oostelijke randje ook bij afgaand water. We hadden hier vroeger altijd wel mooie botten maar je kan er ook kans maken op zeebaars, schol, rog of zelfs een haaitje … Als je met de wapperlijn vist met een pennel-montage trekt het grote aas hopelijk wel een grote voorbijtrekkende vis aan. Ze zwemmen tegen het talud of komen van de plaat af en komen hopelijk ons aas tegen. Een gok, maar veel meer zat er niet in wegens de ontelbare kleine steenbolkjes op het diepere water. Daar hadden wij gelukkig geen last van.
 

Collegavisser Jeroen met "Linda"
Er waren maar twee Belgische boten aanwezig, wij Delta 926 met mezelf en Stephane en Paul Hendrickx (Delta 1676) met zen drietjes. Zij kozen voor het “Keeten” in de buurt van het “kabelbord” hopend enkele botten aan de maat te kunnen landen. Bot brengt gewicht in de weegschaal en aan het “Kabelbord” zijn enkele goede botstekken. Ook een goed idee dat ik even had overwogen. Maar nu voeren we elk een andere kant uit wetende dat de Belgische eer op onze schouders rustte … zucht.Het was zeer warm en de vis leek wel op vakantie. Enkele kleine ondermaatse scholletjes konden we met de paternoster en zelfs op de wapperlijn (haak 2/1) landen. Maar verder dan 23 cm leken ze niet te komen. Jammer, maar we besloten toch vol te houden en bleven geconcentreerd vissen. Plots kreeg Stephane een mooie aanbeet en begint verwoed op te halen, ik dacht even “weer zo’ n hoop sla zeker …”. Nee “vis” roept hij en ik zie een mooie zeebaars aan de oppervlakte komen. Als de bliksem het net boven gehaald om deze mooie zeebaars van 52 cm en 1,38 kg te scheppen.
 
De redder van de dag, mooie baars van 52 cm.

 
Dat beloofde veel maar werd gevolgd door meer ondermaatse scholletjes en zelfs een verloren onderlijn in uitstekende staat. Tot ik besloot de wapperlijn nog maar eens op te halen en ik plots enige weerstand voelde. En inderdaad, hoe meer ik inhaalde hoe zekerder ik werd, ik voelde de vis duidelijk zwemmen. Een kleine rog van 44 cm kwam boven en werd geschept door Stephane.




Mooie roggetje van 44 cm

In de haven werden alle zakken gewogen en bleek dat er maar 11 boten vis bij hadden. Gelukkig hadden wij een mooie baars! Hiermee eindigden we uiteindelijk derde en konden een trofee in de wacht slepen. Onze Belgische eer gered en ook nog een prijs voor de rog! Schitterend! Tot slot wonnen we met de twee laatste lotjes ook nog de twee laatste prijzen. En wat voor prijzen! Stephane kon beslag leggen op een mooie PENN molen en ik had een kleuren dieptemeter van Condor. Het was een schitterende prijzentafel en wij schonken ook nog een stekkenkaart en een boek van “De Kleine Bootvisser” weg. De wedstrijd was voor ons geslaagd maar we betreuren het wel dat er zo weinig vis geland werd. Hopelijk betert dit snel.
De Belgen
mossel
Bert & Paul
Later op het terras van “Café De Kleine” nog een biertje, een mosseltje en wat frietjes in goed gezelschap kunnen verorberen. Zaaaaaaaaaalig!
We danken de wedstrijdleiding en sponsors voor de leuke dag.

Groeten
Wim & Stephane Delta 926

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag 4 september 2012

Zomerschol ... en piraten.


Dinsdag 4-09-2012
Van het goede weer gebruik gemaakt om de Oosterschelde onveilig te maken met Roland, de schipper van de Roleca die vorig weekend de eerste prijs wist binnen te halen van de wedstrijd te Colijnsplaat. Met de volgende wedstrijd vanuit Stavenisse in het achterhoofd enkele plaatsjes afgevist. Opvallend hoeveel professionele vissersboten die mooie Oosterschelde afslepen in de week! Het gebied aan de “zeelandbrug” en de “Hoek van Ouwerkerk” hebben ze weer mooi afgeborsteld. Dat beloofd voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag die in dat gebied zal doorgaan. Hiermee vraag ik echter aan alle twijfelaars om toch maar in te schrijven want de Belgen zijn blijkbaar met te weinig in aantal om een Nederland – België Cup te vissen.


Over de vangst van vandaag kan ik echt niet stoefen, enkele kleine scharren, schollen en steenbolken gingen weer terug wegens onvoldoende lengte. Roland haalde echter wel een ouderwetse mooie schol naar boven van 40 cm. Knappe prestatie, het was al even geleden dat ik nog zo’ n mooie schol uit de Oosterschelde zag opduiken.



Fiere visser Roland met zijn mooie schol.

Piratenboot
Deze haalt de 40 cm.

 

Groeten en hopelijk tot zaterdag.

Wim Bresseleers

Delta 926

zondag 2 september 2012

Baarsjes ...

Hallo beste hengelaars,

Het is een taaie periode voor de hengelsporter op de Oosterschelde, gisteren 1-09-2012 was het wedstrijd in Colijnsplaat en we zijn benieuwd wat er gevangen werd.
Het was echter prachtig weer en daarom zijn we zelf even gaan vissen met opkomend water van 14.00 u tot 16.30 u. Eerst aan de "Hoek van Ouwerkerk" op 27 m maar hier geen enkele beet. Daarna verkast naar de Zeelandbrug (stek 34/36 van de stekkenkaart) en in de buurt van een stroomnaad geankerd op 16 m. Hier kon ik enkele mooie scholenbaarsjes vangen en één scholletje.







Toch nog een paar natte staarten gezien en genoten van het goede weer.

gr.

Wim

Volgers